Image article

Τοξικότητα χλωριούχων σε φύλλα και καλλιέργειες-Συμπτώματα και αντιμετώπιση

27/09/2021

Η τοξικότητα χλωριούχων στις καλλιέργειες είναι από τους πλέον ύπουλους εχθρούς και αποτελεί από την εμπειρία μας από τις πλέον συνήθεις τοξικότητες σε δεντροκαλλιέργειες όπως η καρυδιά, το ακτινίδιο και η αμυγδαλιά. Η τοξικότητα χλωριούχων δημιουργείται:

  1. από χρήση σκευασμάτων που περιέχουν χλώριο, είτε από το νερό ποτίσματος,
  2. από ακατάλληλο νερό ποτίσματος,
  3. από εδάφη με υψηλή αγωγιμότητα
  4. από χρήση φυκιών ή ανάλογων σκευασμάτων.

Τα συμπτώματα από την τοξικότητα χλωριούχων εμφανίζονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού προς τις αρχές φθινοπώρου και έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονα καφέ φύλλων κυρίως περιφερειακά.

Τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν πως η χρήση πυριτίου σε συνδυασμό με μικροθρεπτικά συστατικά και πιθανόν γύψο ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους είναι ικανές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Πολύ σημαντική όμως είναι η εύρεση του προβλήματος που δημιούργησε το φαινόμενο της τοξικότητας και ιδιαίτερα αν σχετίζεται με την κακή ποιότητα του εδάφους ή του νερού, γιατί σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα θα εμφανίζεται συνέχεια και δεν είναι εύκολο να επιλυθεί.

 

Διαβάστε περισσότερα : ΕΔΩ

Πηγή : https://pasiaslab.gr

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα