Image article

Έπεσαν οι υπογραφές για 50% έκπτωση φόρου σε συνεταιρισμένους

07/09/2022

Αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους αγρότες, οι οποίοι αναμένουν να δουν έκπτωση στον φόρο εισοδήματος που καταβάλουν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν από το 2023, ανέμεναν διευκρινήσεις σχετικά με τις διατυπώσεις της τροπολογίας όπως ψηφίστηκε στη Βουλή, που αφορούν στην πρόβλεψη περί προμήθειας του συνεταιρισμού ή της επιχείρησης «µε ποσότητες προϊόντων ίσες µε το 75% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων παραγωγής τους».

Υπενθυμίζεται ότι αφορά στο άρθρο 15 του νόμου «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, µέσω συνεργασιών και εταιρικών µετασχηµατισµών και άλλες διατάξεις» βάσει του οποίου προβλέπεται:

Άρθρο 15 Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήµατος στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελµα αγροτών.

  1. Σε φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήµατος επί των πραγµατοποιούµενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από την άσκηση ατοµικής αγροτικής επιχειρηµατικής δραστηριότητας, µε βάση τη φορολογική νοµοθεσία, κατά ποσοστό 50%, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) είναι αγρότες µέλη νοµικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραµµένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’ 52) και προµηθεύουν το νοµικό πρόσωπο ή τη νοµική οντότητα µε ποσότητες προϊόντων ίσες µε το 75% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων παραγωγής τους, ή

β) είναι αγρότες που έχουν συνάψει σύµβαση µε συγκεκριµένη επιχείρηση – αγοραστή, µε αντικείµενο τη συµβολαιακή γεωργία, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στο άρθρο 16, µε την οποία δεσµεύονται για την εισφορά ποσοτήτων προϊόντων ίσων µε 75% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων της παραγωγής τους. 2. Η παρ. 1 εφαρµόζεται για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής.

Η ανάρτηση Βεσυρόπουλου έχει ως εξής: 

«Υπέγραψα σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις εφαρμογής για την απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% επί των φορολογητέων κερδών των αγροτών, που νομοθετήθηκε πρόσφατα με τον ν. 4935/2022 και ισχύει από 01/01/2022. Υλοποιούμε μια ακόμη πολιτική στήριξης του αγροτικού τομέα σε συνέχεια των διαδοχικών ευνοϊκών φορολογικών παρεμβάσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».

ΠΗΓΗ:agronews.gr

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα