Image article

Αβάντα σε Νέους και αγορά αγροτεμαχίων σε απόσταση χιλιομέτρου στις νέες προτάσεις για τα επερχόμενα Σχέδια

25/01/2023

Σε έναν δεύτερο γύρο υποβολής αιτήσεων για το πρόγραµµα Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών, προσανατολίζεται το ΥΠΑΑΤ, καθώς στην πρώτη πρόσκληση από τα 166.720.000 ευρώ διαθέσιµα, µόλις τα 26 εκατ. ευρώ αναµένεται να απορροφηθούν µε βάση την πορεία των αιτήσεων.

Αναπροσαρµογή των όρων αγοράς όµορων αγροτεµαχίων, ευελιξία στην ένταξη νέων αγροτών και την καταµέτρηση των επίσπορων καλλιεργειών στην Τυπική Απόδοση, ζητούν ΕΘΕΑΣ και ΠΕΝΑ στις προτάσεις τους σχετικά µε τα νέα Σχέδια Βελτίωσης. Συγκεκριµένα, στις βασικές παρεµβάσεις που προτείνουν περιλαµβάνονται τα εξής:

Νέοι Αγρότες: Προτείνεται να εξαιρεθούν από το υφιστάµενο ανώτερο ποσό των 150.000 ευρώ και να έχουν ανώτερο επιλέξιµο προϋπολογισµό (π.χ. 250.000 ευρώ), ανεξαρτήτως της Τυπικής Απόδοσης της αρχικής κατάστασης. Επιπλέον, προτείνεται να µειωθούν και τα απαιτούµενα ελάχιστα στρέµµατα, δεδοµένου ότι οι Νέοι Αγρότες στην αρχή κατέχουν µικρές αγροτικές εκµεταλλεύσεις. Στην περίπτωση που δεν µπορεί να προσαρµοσθεί αναλόγως η πρόσκληση, προτείνεται η προκήρυξη ειδικής πρόσκλησης που θα απευθύνεται µόνο στους Νέους Αγρότες.

Ενίσχυση αγοράς όµορων αγροτεµαχίων: Προτείνεται να βελτιωθεί η άκαµπτη προϋπόθεση του «όµορου» αγροτεµαχίου, καθώς: α) υπάρχουν περιπτώσεις που ιδιόκτητα αγροτεµάχια βρίσκονται σε απόσταση κάποιων µέτρων ή χωρίζονται από δρόµους ή αρδευτικά κανάλια µε τα προς πώληση αγροτεµάχια, και β) η αγορά µη όµορου αγροτεµαχίου αναπτύσσει και βελτιώνει, επίσης, την ανταγωνιστικότητα της εκµετάλλευσης, εποµένως είναι και σε συµφωνία µε τους όρους του προγράµµατος. Θα µπορούσε να εισαχθεί η προϋπόθεση της µικρής απόστασης (π.χ. 1 χλµ.) µεταξύ αυτών, εξασφαλίζοντας µε αυτόν τον τρόπο τη συγκέντρωση των διάσπαρτων εκµεταλλεύσεων και τη µείωση του κόστους παραγωγής. Επιπλέον, κτήµατα που βρίσκονται «όµορα» σε ιδιοκτησίες µελών της ίδιας εκµετάλλευσης (σύζυγος ή παιδιά) να µπορούν να εξαγοράζονται από τον αρχηγό της εκµετάλλευσης, καθώς και κτήµατα που ενοικιάζονται µόνιµα τα τελευταία πέντε χρόνια (δήλωση ΟΣ∆Ε).

Επίσπορες καλλιέργειες: Η τρίτη παρέµβαση εστιάζει στον αποκλεισµό των επίσπορων καλλιεργειών από τον υπολογισµό της παραγωγικής δυναµικότητας της εκµετάλλευσης. Η αδυναµία ελέγχου στην προηγούµενη προγραµµατική περίοδο δεν µπορεί να αποτελεί άλλοθι αποκλεισµού µιας σηµαντικής διαδικασίας καλλιέργειας που σχετίζεται και µε την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ.

∆ιεύρυνση των όρων για αγορά γης µέσω Σχεδίων ζητά το ΓΕΩΤΕΕ 

Να είναι επιλέξιµη η αγορά οποιουδήποτε αγροτεµαχίου (όµορο ή µη) από τους νέους αγρότες, ζητά στις προτάσεις του για τα Σχέδια Βελτίωσης το Παράρτηµα ∆υτικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ. Συγκεκριµένα, στη σχετική επιστολή που απέστειλε στο ΥΠΑΑΤ προτείνει τη διεύρυνση της επιλεξιµότητας σχετικά µε την αγορά γης µέσω των Σχεδίων Βελτίωσης στις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Σε αγροτεµάχιο που ήδη κατέχεται από τον αιτούνται κατά ένα ποσοστό του µε εξ’ αδιαιρέτου ιδιοκτησία, να είναι επιλέξιµη η αγορά όλων των υπόλοιπων µεριδίων, ώστε να αποκτηθεί ο αγρός κατά πλήρη κυριότητα.
  2. Σε νέους αγρότες που δεν κατέχουν γη, να είναι επιλέξιµη η αγορά οποιουδήποτε αγροτεµαχίου, πλήρη κυριότητα.
  3. Σε περιπτώσεις αγρών που χωρίζονται από αγροτικό δρόµο, να θεωρείται ότι πληρούν το κριτήριο του όµορου τεµαχίου.

πηγη:agronews.gr

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα