Image article

Αλώνια με 40 λεπτά το κιλό λογαριάζουν οι μυλωνάδες για ποιοτικό σκληρό σιτάρ

18/03/2022

Γύρω από τα 40 λεπτά το κιλό τοποθετούν συντελεστές της αγοράς την τιµή βάσης για τη νέα σοδειά σκληρού σίτου, λαµβάνοντας υπ’ όψιν τους την τεράστια έλλειψη σε πρώτης ποιότητας σκληρό σιτάρι σε παγκόσµια κλίµακα, αλλά και το πλεονέκτηµα της ελληνικής παραγωγής να συγκοµίζεται πρώτη.

Αν και είναι πολύ νωρίς για τέτοιες εκτιµήσεις, το γεγονός ότι έµπειροι παράγοντες της εγχώριας αγοράς σκληρού σίτου αποτιµούν τις ισορροπίες της αγοράς κατά τη νέα εµπορική περίοδο µε αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτει και το µέγεθος της διαταραχής στην αλυσίδα αξίας.

Οι ποσότητες πρώτης ποιότητας σκληρού σίτου, µε πρωτεΐνη πάνω από 14% είναι εξαιρετικά δυσεύρετες, µε τους περισσότερους συντελεστές της αγοράς να εκτιµούν ότι στην εν λόγω κατηγορία η αποκλιµάκωση από τα υψηλά του εύρους τιµών θα αργήσει.

Τον επόµενο µήνα θα ξεκινήσουν να διατίθενται από τον Καναδά τα πρώτα συµβόλαια σκληρού σίτου νέας σοδειάς, που όµως θα περιορίζονται στην κατηγορία νούµερο 3, που αντιστοιχεί στα λεγόµενα «µέτρια» της ελληνικής παραγωγής.

Όλα αυτά έχουν σηµασία γιατί στην Ελλάδα, όπου υπολογίζεται µια αύξηση των στρεµµάτων της τάξης του 10%, αναµένεται ότι θα στραφούν αρκετοί από τους µύλους, εγχώριους και γειτονικούς, για να εξασφαλίσουν τις πρώτες ποσότητες της νέας χρονιάς. Άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι η αναλογία αποθεµάτων προς χρήση δείχνει σηµαντικές ελλείψεις. Οι περισσότεροι µύλοι είναι εξασφαλισµένοι µέχρι τα µέσα της άνοιξης του 2022/αρχές καλοκαιριού, κάτι που δείχνει ότι θα βγουν διψασµένοι πάνω στα αλώνια για πρώτη ύλη.

Ορισµένοι εκτιµούν ότι η αγορά δεν θα ανοίξει την νέα εµπορική περίοδο µε µεγάλη απόκλιση από τα επίπεδα στα οποία θα κλείσει η τρέχουσα σεζόν. Εφόσον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περί σταθεροποίησης της αγοράς στα σηµερινά επίπεδα, 46 έως 48 λεπτά στον παραγωγό, τότε η µπίλια στα αλώνια, αναµένεται ότι θα κάτσει κάπου κοντά στα 40 λεπτά.

Ακόµα ένας καταλύτης ευνοϊκός για τη διατήρηση των τιµών στα υψηλά του εύρους είναι και η ξηρασία που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την ισπανική παραγωγή και εκείνη των χωρών της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες θα διεκδικήσουν µεγαλύτερα µερίδια από τις παγκόσµιες εισαγωγές της επόµενης χρονιάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: https://www.agronews.gr

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα