Image article

ΕΛΕΓΧΟΣ ΖΙΖΑΝΙΩΝ: ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ GLYPHOSATE, ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

19/04/2022

Ο έλεγχος των ζιζανίων αποτελεί έναν συνεχή πονοκέφαλο για τους αγρότες με την αντιμετώπιση τους να ανεβάζει το κόστος καλλιέργειας. Όπου αυτό είναι δυνατό επιβάλετε να επιλέγουμε μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και το χρήστη (χορτοκοπτικό, καταστροφέας κτλ) πριν καταφύγουμε στην επιλογή κάποιου ζιζανιοκτόνου. Αν όμως αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε ζιζανιοκτόνο καλό είναι η εφαρμογή να γίνει σωστά με την μικρότερη δόση για μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο είναι η γλυφοσάτη (χημική ονομασία IUPAC: Ν(φωσφονομέθυλο) γλυκίνη) , ένα ευρέως φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο.

Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του, έτσι ώστε να εφαρμόζουμε τις μικρότερες δόσεις για το καλύτερο αποτέλεσμα:

Το glyphosate σε όξινο περιβάλλον συμπεριφέρεται ως μόριο, ενώ σε αλκαλικό ως ανιόν παρουσιάζοντας υδρόφιλο χαρακτήρα κάτι το οποίο δυσκολεύει την είσοδο στην υδρόφοβη εφυμενίδα. Το νερό που ψεκάζουμε συνήθως έχει ένα pH 7,5 με 8 και μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα ρυθμιστή pH για να ρυθμίσουμε το νερό στο επιθυμητό 5-6

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: https://www.imathiotikigi.gr

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα