Image article

Επίσπορη καλλιέργεια ηλίανθου μπορεί να λύσει πρόβλημα με ηλιέλαιο αλλά θέλει οργάνωση

04/04/2022

Ακούμε ότι έχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ηλιέλαιου στην αγορά και στην εστίαση. Οι αγρότες μπορούν να καλύψουν το κενό στις εισαγωγές λόγω πολέμου στην Ουκρανία το ΥπΑΑΤ όμως θέλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λύσει το πρόβλημα είναι το ερώτημα.

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, έμπειρος παραγωγός από το νομό Λάρισας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «μπορεί να γίνει επίσπορη καλλιέργεια ηλίανθου για την παραγωγή του ηλιελαίου. Θα πρέπει όμως η ηγεσία του ΥπΑΑΤ να αναλάβει προτωβουλίες να μην υπάρξουν προβλήματα με το ΟΣΔΕ (ποινές) επειδή θα είναι επίσπορη καλλιέργεια και παράλληλα να φέρει στο τραπέζι τα εργοστάσια βιοντίζελ να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές αλλά αυτή την φορά για να παράγουν ηλιέλαιο».

Και προσθέτει: «Από τα τέλη Μαΐου ξεκινά ο αλωνισμός στα κριθάρια και από 10 – 20 Ιουνίου στα σκληρά σιτάρια. Κάποια απο τα χωράφια είναι ξηρικά άλλα είναι αρδευόμενα. Ο ηλίανθος θέλει άρδευση και έχει κύκλο καλλιέργειας τρεις μήνες. Χρειάζεται ενίσχυση για αγροτικό τιμολόγιο για να καλύψει το κόστος ποτίσματος. Επίσης μπορεί να υπάρξουν χαμηλές αποδόσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κάτι που θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους οι μεταποιητές. Περίπου από τα τέλη Σεπτεμβρίου όμως θα ξεκινήσει η συγκομιδή.

Από τα περίπου 6 εκατ. στρέμματα με καλλιέργεια μαλακού, σκληρού και κριθαριού που έχει η χώρα μας, μπορεί να βρεθούν γύρω στα 500.000 στρέμματα για την επίσπορη καλλιέργεια ηλίανθου. Τα υπολείμματα στο χωράφι από το κριθάρι και και το σιτάρι μπορεί να τα κάνουν μπάλες και να τα δώσουν στους κτηνοτρόφους για ζωοτροφή. Αυτό που χρειάζονται όμως οι αγρότες είναι να ξέρουν την τιμή που θα πάρουν τον ηλίανθο οι βιομηχανίες για να υπολογίσουν το κόστος καλλιέργειας».

Πηγή:  https://www.agrotypos.gr

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα