Image article

Κάνει πίσω η Βάθη με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, ανοίγει η κάρτα αγρότη

04/02/2022

Υπαναχώρηση Λιβανού στο ζήτημα με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, με τον υπουργό να αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις του ότι για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, θα γίνονται δεκτά και τα χειρόγραφα. Παράλληλα, ο Σπήλιος Λιβανός αναφέρει ότι σε συνεννόηση με την Τράπεζα Πειραιώς, η τράπεζα θα ξεκινήσει την υποδοχή των αιτημάτων για νέες Κάρτες του Αγρότη την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου.

Κατ’ εξαίρεση μόνο για το 2022 τα χειρόγραφα μισθωτήρια θα γίνονται δεκτά παράλληλα με τα ηλεκτρονικά, «λόγω σειράς αντικειμενικών δυσκολιών με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, τους αναδασμούς, την οριστικοποίηση των δασικών χαρτών αλλά και την πανδημία» όπως μετέφερε ο Σπήλιος Λιβανός σε απάντησή του προς γαλάζιους βουλευτές που πίεζαν για την κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης.

Στη συνέχεια, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, απηύθυνε έκκληση προς τους παραγωγούς να εμπιστευθούν τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια. «Πρέπει όλοι μαζί να οδηγήσουμε την αγροτική παραγωγή μπροστά, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της διαφάνειας και της αξιοπιστίας όλων έναντι όλων. Η ψηφιοποίηση είναι ένα τέτοιο εργαλείο» είπε σχετικά. Παράλληλα ο κ. Λιβανός εξήγγειλε ότι από την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθεί η Κάρτα του Αγρότη.

Επίκαιρη ερώτηση της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό

Θέμα: Έντονη αναστάτωση σε καλλιεργητές και κτηνοτρόφους για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές επιδοτήσεων του 2021 από τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς, την αδιαφάνεια και την ταλαιπωρία τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των καλλιεργητών και κτηνοτρόφων τόσο για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές των υπολοίπων επιδοτήσεων του 2021 όσο και για την αδικαιολόγητη αύξηση της γραφειοκρατίας, την αδιαφάνεια και τη αύξηση του κόστους των εκμεταλλεύσεων από τους άστοχους, αιφνιδιαστικούς και λανθασμένους χειρισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού:

α) Μεγάλος αριθμός παραγωγών παραμένουν απλήρωτοι, γιατί την τελευταία στιγμή ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφάρμοσε αιφνιδιαστικά λανθασμένο τρόπο διασταύρωσης του ΑΤΑΚ των δηλούμενων αγροτεμαχίων κάνοντας αυθαίρετες παραδοχές. Έτσι π.χ ένα ενοποιημένο ψηφιοποιημένο αγροτεμάχιο παραγωγού, που ήλθε στην κατοχή του μετά από αγορά τριών επί μέρους γειτονικών αγροτεμαχίων, δεν πληρώνεται καθ’ ολοκληρία αδικαιολόγητα, γιατί ο εφαρμοζόμενα λανθασμένα έλεγχος του ΑΤΑΚ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το απορρίπτει στο σύνολό του. Χιλιάδες παραγωγοί εξ αυτού του λόγου είναι σε αβεβαιότητα, αφού λίγες ημέρες πριν τη λήξη της υποβολής των διοικητικών πράξεω,ν δεν υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία για το τί ενδεχόμενα χρειάζεται να διορθώσουν, εάν αυτό είναι εφικτό και κυρίως εάν αυτό είναι αρκετό, αφού τίποτα δεν εγγυάται ότι οι απρόβλεπτοι και λανθασμένοι χειρισμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα συνεχίσουν να τους αιφνιδιάζουν.

β) Την 1η Δεκεμβρίου του 2021 ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάτω από την πίεση ανυπαρξίας ελέγχων, σε ότι αφορά τα πλασματικά ενοικιαστήρια που παρουσιαστήκαν από καταπατητές μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών βοσκότοπων, προέβη και πάλι σε άλλη μια αυθαίρετη απαίτηση, ζητώντας υποχρεωτικά και μόνο ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια. Η αιφνίδια αυτή απαίτηση είναι μάλιστα ενάντια στη φορολογική νομοθεσία και έβαλε σε αναστάτωση και αυξημένο κόστος εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς παραγωγούς. Η ανακοίνωση εκδόθηκε όταν ήδη πολλοί παραγωγοί π.χ φθινοπωρινών σιτηρών είχαν υπογράψει για την τρέχουσα περίοδο 2021-2022 τα σχετικά συμφωνητικά μίσθωσης. Αγνοήθηκε παντελώς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι ήδη υπήρχαν και πάρα πολλά μακροχρόνια έγκυρα χειρόγραφα συμφωνητικά μίσθωσης κατατεθειμένα τα προηγούμενα χρόνια από τους παραγωγούς στον Οργανισμό. Αποτέλεσμα ξαφνικά νέα κόστη για την σύνταξη νέων ενοικιαστήριων που ήδη είχαν συνταχθεί, άρνηση πολλών μικροϊδιοκτητών να προβούν στη σύνταξη νέου ηλεκτρονικού συμφωνητικού λόγω του πλέον κόστους της αμοιβής λογιστή. Τα προβλήματα που ανέκυψαν οδηγούν σε έλλειψη γης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων το 2022, αύξηση των ενοικίων εν μέσω κρίσης και αύξησης του κόστους παραγωγής τελικά. Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για λανθασμένο και χωρίς προετοιμασία χειρισμό που μόνο γραφειοκρατία και κόστος προσθέτει, αφήνοντας κυρίως μικροκαλλιεργητές και μικροϊδιοκτήτες έξω από την γεωργική παραγωγή οδηγώντας τους στην εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: https://www.agronews.gr/

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα