Image article

Κουπόνι επιδότησης έως 200 ευρώ τον τόνο για αγορά λιπασμάτων

16/02/2022

Επιδότηση των παραγωγών για αγορά λιπασμάτων μέχρι 200 ευρώ τον τόνο προκρίνει το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να περιορισθεί το αυξημένο κόστος που καταβάλλουν αυτό τον καιρό οι καλλιεργητές για λίπανση και θρέψη.

Η ενίσχυση θα δοθεί με ένα κουπόνι αγοράς λιπασμάτων (voucher) που θα εξασφαλίσει ο κάθε παραγωγός με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας που διαχειρίζεται.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η έκπτωση αυτή εξετάζεται από τους ιθύνοντες του υπουργείου από κοινού με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αφού θα χρειαστεί η έγκριση των Βρυξελλών προκειμένου να μην θεωρηθεί η επιδότηση ως κρατική ενίσχυση που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και την εσωτερική αγορά του μπλοκ. Ο συνολικός προϋπολογισμός για μια τέτοια ενίσχυση αγγίζει τα 60 με 70 εκατ. ευρώ, ενώ με την επικείμενη έκπτωση το κόστος αγοράς λιπασμάτων μπορεί να πέσει από τα 900 με 1.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 700 με 800 ευρώ ανά τόνο.

Στις υπό εξέταση προτάσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η χρήση κωδικού που θα δίνεται στους παραγωγούς προκειμένου να πετυχαίνεται μια οριζόντια μείωση της τάξης των 150-200 ευρώ ανά τόνο λιπάσματος, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Σίμου Κεδίκογλου. «Έχουμε προτάσεις όπως π.χ. μέσω των τιμολογίων, γιατί στα λιπάσματα μας διευκολύνει το γεγονός ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός των σημείων διάθεσής τους, είναι 2.500 τα καταστήματα παροχής γεωργικών εφοδίων. Είτε από την αγορά λιπασμάτων με τη χρήση ενός κωδικού να δίνεται μια οριζόντια μείωση της τάξης των 150-200ευρώ ανά τόνο λιπάσματος. Μια άλλη πρόταση που έθεσα στους αρμόδιους της Κομισιόν, είναι μέσω ειδικών κουπονιών που θα δίνονται στους αγρότες ανάλογα με τις εκτάσεις που έχουν δηλώσει για καλλιέργεια, με αυτό τον τρόπο να επιδοτείται η αγορά των λιπασμάτων. Μια αντίστοιχη λύση, αναμένεται να επεκταθεί και στις ζωοτροφές», είπε ο Υφυπουργός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: https://www.agronews.gr/

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα