Image article

Μείωση στον αριθμό των δικαιωμάτων και όχι στην αξία τους για μεταβιβάσεις

13/04/2022

Με µείωση στον αριθµό των δικαιωµάτων και όχι στην αξία τους θα πρέπει να γίνονται οι µεταβιβάσεις χωρίς γη στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τις παρατηρήσεις της Κοµισιόν για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ.

Δυνατότητα κάλυψης  δικαιωμάτων από  μεταβιβάσεις με άλλη  γη ώστε να μη χάνεται  το 25% της αξίας τους

Όπως σηµειώνει η Κοµισιόν στο έγγραφό της, δεν δύναται στα κράτη-µέλη που θα ακολουθήσουν µοντέλο σύγκλισης να µειώνεται η αξία των δικαιωµάτων που µεταβιβάζονται καθώς αυτά, αµέσως µετά θα πηγαίνουν αυτόµατα προς τον µέσο όρο. Άρα η ποινή που επιθυµούν να επιβάλουν τα κράτη-µέλη ακυρώνεται από τον κανονισµό σύγκλισης.  Ως εκ τούτου, σε περίπτωση µεταβιβάσεων χωρίς γη, η χώρα µας πρέπει να σκεφτεί έναν άλλο τρόπο «ποινής» και αυτός, όπως προτείνει η Κοµισιόν, µπορεί να είναι η µείωση του αριθµού τους. Τι σηµαίνει αυτό µε απλά λόγια:

Για παράδειγµα ένας κάτοχος 5 δικαιωµάτων αξίας 300 ευρώ θέλει να προχωρήσει σε µεταβίβαση χωρίς γη. Με το µοντέλο που αρχικά είχε προβλέψει στο στρατηγικό της σχέδιο η Ελλάδα, θα γίνει µεταφορά και των 5 δικαιωµάτων αλλά µε το 25% της αξίας τους µειωµένη. Άρα στα χέρια του παραγωγού που τα αγοράζει θα φτάσουν 5 δικαιώµατα που αντιστοιχούν σε 50 στρέµµατα, αξίας 225 ευρώ. Σύνολο ενισχύσεων δηλαδή 1.125 ευρώ. Με το µοντέλο που προτείνει η Κοµισιόν τώρα, µπορεί να φτάσουν στον παραγωγό αντί για 5 δικαιώµατα, τέσσερα. Ως εκ τούτου, η αξία τους θα είναι 1.200 ευρώ (4 επί 300 η αρχική αξία). Επιπλέον, ο παραγωγός θα παραµείνει µε 10 στρέµµατα «γυµνά» από δικαιώµατα. Προφανώς το παράδειγµα είναι ενδεικτικό και δεν είναι γνωστό πώς η Ελλάδα θα αντιµετωπίσει αυτήν την παρατήρηση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: https://www.agronews.gr

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα