Image article

Με τυπική απόδοση 8.000 ευρώ η ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης 2022

07/01/2022

Με τον κωδικό 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων µε στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιµότητα και την ψηφιακή οικονοµική ανάκαµψη των γεωργικών εκµεταλλεύσεων» θα προκηρυχθούν τα Σχέδια Βελτίωσης το 2022, σύµφωνα µε τους γενικούς κανόνες της πρόσκλησης που δηµοσίευσαν οι διαχειριστικές αρχές.

Στις κύριες αλλαγές του προγράµµατος περιλαµβάνονται η µείωση της µέγιστης επιδοτούµενης δαπάνης ανά φάκελο, η αλλαγή στη µοριοδότηση µε ενισχυµένη την προτεραιότητα στη γεωργία ακριβείας και ο αποκλεισµός των συλλογικών σχηµάτων. Αναλυτικότερα, σχετικά µε το Μέτρο 4.1.5 αναφέρονται τα εξής στην 9η Τροποποίηση των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.

∆ικαιούχοι

Φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, κάτοχοι γεωργικών εκµεταλλεύσεων που έχουν την ιδιότητα του γεωργού (σύµφωνα µε τον Καν.1307/2013) και έχουν υποβάλλει Ενιαία ∆ήλωση Εκµετάλλευσης, στο Ολοκληρωµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣ∆Ε), κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη.

Επιπλέον, θα πρέπει να είναι επαγγελµατίες αγρότες σύµφωνα µε την ισχύουσα Εθνική Νοµοθεσία (φυσικά πρόσωπα) ή να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας (νοµικά πρόσωπα) ή να είναι Νέοι Γεωργοί του υποµέτρου 6.1 του ΠΑΑ 2014-2022.

Όροι επιλεξιµότητας

Α. Οι γεωργικές εκµεταλλεύσεις των δικαιούχων για να κριθούν επιλέξιµες για στήριξη πρέπει τουλάχιστον την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, να κατέχουν γεωργική εκµετάλλευση, της οποίας το οικονοµικό µέγεθος σε όρους τυπικής απόδοσης είναι µεγαλύτερο από 8.000 ευρώ (standard output).

Β. Οι εν δυνάµει δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα για να κριθούν επιλέξιµοι για στήριξη πρέπει τουλάχιστον την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, να έχουν συµπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να µην είναι άµεσα συνταξιούχοι ή συνταξιούχοι γήρατος.

Επιλέξιµες δαπάνες

Βαρύτητα θα δοθεί στις επενδύσεις που θα περιλαµβάνουν επενδυτικές δαπάνες, που αφορούν στην εφαρµογή της γεωργίας ακριβείας και της έξυπνης γεωργίας, της καινοτοµίας, της ψηφιοποίησης και του εκσυγχρονισµού των µηχανηµάτων και του εξοπλισµού παραγωγής.

Θα ενισχυθούν επενδυτικές δαπάνες που θα αφορούν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, αποκλειστικά για τις ανάγκες της εκµετάλλευσης (net metering). ∆εν είναι επιλέξιµη στην παρούσα δράση η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοµάζα καθώς και η εξοικονόµηση ενέργειας. Πέρα από τα παραπάνω στο κείµενο των αρχών δεν αναφέρεται σαφής λίστα σχετικά µε τις επιλέξιµες δαπάνες παρά µόνο ότι «Στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης οι επιλέξιµες δαπάνες πρέπει να είναι σύµφωνες µε το άρθρο 45 του καν. 1305/2013 καθώς και των άρθρων 65-71 και 69§3 του καν. 1303/2013.». Εν, ολίγοις µπορεί να επιδοτηθούν όλα όσα προέβλεπε η περασµένη πρόσκληση Σχεδίων Βελτίωσης, αλλά µένει να φανεί αν θα εξαιρεθούν ορισµένες δαπάνες.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: https://www.agronews.gr/

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα