Image article

Μικρά ποσά για επενδύσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες δίνουν τα Σχέδια Βελτίωσης

29/12/2022

Προβληματισμός υπάρχει στους κατόχους θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων με τον προϋπολογισμό της υπό διαβούλευσης νέας πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης – Υπομέτρο 4.1.5.

Προβληματισμός υπάρχει στους κατόχους θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων με τον προϋπολογισμό της υπό διαβούλευσης νέας πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης – Υπομέτρο 4.1.5.

Το όριο επιλέξιμου προϋπολογισμού των 150.000 ευρώ είναι πολύ μικρό για να γίνουν επενδύσεις στον κλάδο των θερμοκηπίων. Επίσης, όπως αναφέρει η πρόσκληση, ο προϋπολογισμός δύναται να αυξηθεί έως και τις 250.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) του έτους 2022, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του επενδυτικού σχεδίου. Αυτό το ποσοστό θα πρέπει να μειωθεί. Ποσά της τάξης των 50 έως 60 χιλιάδων δεν αρκούν.

Οι κάτοχοι θερμοκηπίων ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Πρωθυπουργός για να αυξηθεί το πλαφόν επιλέξιμου προϋπολογισμού για κατασκευή θερμοκηπίων και τις λοιπών εγκαταστάσεων, ώστε να είναι δυνατή η επένδυση. Στο μεταξύ φωτογραφικά έχουμε τον αποκλεισμό των Νέων Αγροτών της νότιας Ελλάδας γιατί δεν μπορούν να φτάσουν τις τυπικές αποδόσεις λόγω μικρού κλήρου. Νέος Αγρότης από την περιοχή της Μεσσηνίας έχει 5 στρέμματα με θερμοκήπια και 10 στρέμματα με υπαίθριες καλλιέργειες και η τυπική απόδοση δεν φτάνει ούτε στα 45.000 ευρώ.

Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, μας ανέφερε ότι «από 300.000 ευρώ που ήταν στην πρηγούμενη πρόσκληση το ποσό μειώθηκε στα 150.000 ευρώ. Τα υλικά κατασκευής έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Με αυτό το κονδύλι αρκεί να κατασκευαστεί θερμοκηπιακή εγκατάσταση περίπου 2 στρεμμάτων, η οποία όμως δεν είναι οικονομικά βιώσιμη. Θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή θερμοκηπίων αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις. Το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης είναι το μόνο επενδυτικό πρόγραμμα στο ΠΑΑ».

Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «για απλή κατασκευή θερμοκηπίου το κόστος κατασκευής 1 στρέμματος κοστίζει από 40.000 έως 50.000 ευρώ και χωρίς να έχουμε άρδευση και θέρμανση. Με 150.000 ευρώ μπορείς να κατασκευάσεις 2,5 στρέμματα συμβατικού θερμοκηπίου. Με τα σημερινά δεδομένα με αυτά τα στρέμματα δεν είναι βιώσιμη ούτε οικογενειακή επιχείρηση. Από την άλλη η νέα ΚΑΠ μιλά για επισιτιστική ασφάλεια (ενίσχυση της καλλιέργειας κηπευτικών) και για καινοτομία στην καλλιέργεια (υδροπονία). Τα Σχέδια Βελτίωσης είναι το επενδυτικό πρόγραμμα με το οποίο γίνεται χάραξη στρατηγικής και θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις επενδύσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες».

ΠΗΓΗ:αγροτυπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα