Image article

Ολόκληρος ο οδηγός αξιολόγησης των Νέων Αγροτών 2021

04/02/2022

Στα χέρια των αξιολογητών βρίσκεται ο οδηγός ελέγχου για τις αιτήσεις των Νέων Αγροτών, με το Agronews να παρουσιάζει το έγγραφο, στο οποίο θα βασιστούν οι εγκρίσεις και οι απορρίψεις των φακέλων.

Στο σχετικό έγγραφο όπως φαίνεται διευκρινίζονται και ορισμένα ζητήματα που δεν αποσαφίνηζε η πρόσκληση. Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως για τους φοιτητές αρκεί μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να προσκομισθεί διακοπή φοίτησης ώστε να είναι επιλέξιμοι. Οι μεταπτυχιακοί/ διδακτορικοί φοιτητές καθώς και φοιτητές στο ΕΑΠ είναι επιλέξιμοι χωρίς προϋποθέσεις.

Όσον αφορά τη μη μόνιμη εξωγεωργική απασχόληση, στους αξιολογητές τονίζεται πως αυτή δεν χρειάζεται να διακοπεί για να κριθεί κάποιος ως δικαιούχος. Υποψήφιος ο οποίος κατά δήλωση έχει μη μόνιμη απασχόληση, εφόσον κριθεί από τον αξιολογητή ότι αυτή είναι πράγματι μη μόνιμη, μπορεί να καταταχθεί απευθείας στους πίνακες των οριστικά δικαιούχων. Αξιολογούνται τα δικαιολογητικά σχετικά με την άσκηση μη μόνιμης εξαρτημένης απασχόλησης (όπως εποχιακή εργασία) για το φυσικό πρόσωπο αρχηγό της γεωργικής εκμετάλλευσης. Ως αποδεικτικά στοιχεία αυτής ενδεικτικά αναφέρονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης ΕΦΚΑ.

Αναφορικά με την απόδειξη ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων διευκρινίζονται τα εξής:

«Καθώς η απόδοση βαθμολογίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο έχει αποφασιστεί η απόδειξη της ιδιοκτησίας να γίνεται με προσκόμιση των ανωτέρω πιστοποιητικών ιδιοκτησίας και όχι με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ ή τη δήλωση Ε9 κάτι το οποίο ο αξιολογητής πρέπει να ελέγξει.

Δηλαδή ο έλεγχος συνίσταται στα εξής:

Για τα μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια ο αξιολογητής αποδέχεται την έκταση που υπάρχει συμπληρωμένη στο ΠΣΚΕ.
Για τα αγροτεμάχια που δηλώνονται ως ιδιόκτητα, ο αξιολογητής αναζητά τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας (όχι Ε9) που πρέπει να έχει επισυνάψει ο μελετητής. Με βάση αυτά:
α Ελέγχει την έκταση. Εφόσον παρουσιάζεται διαφορά μεγαλύτερη από 0,1 εκτάριο, μεταβάλει αντίστοιχα το πεδίο «Επιλέξιμη έκταση».

β Ελέγχει το ποσοστό ιδιοκτησίας και, εφόσον απαιτείται, διορθώνει το πεδίο «Ποσοστό ιδιοκτησίας (αγροκτήματος)» (και όχι το πεδίο «Ποσοστό του αγροτεμαχίου που καλλιεργεί ο υποψήφιος[1]»).

[…] Ουποψήφιος κατά την υποβολή του ΟΣΔΕ 2021 δεν είχε στην κατοχή του το αγροτεμάχιο αλλά δηλώνει την πρόθεσή του να το αποκτήσει ώστε να λάβει βαθμολογία. Εδώ ο έλεγχος συνίσταται στα εξής:

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: https://www.agronews.gr/

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα