Image article

Πλώρη για τιμή άνω των 42 λεπτών βάζει το τριφύλλι το χειμώνα, σε αδιέξοδο οι μονάδες

05/10/2022

Στα 37 λεπτά ανά κιλό έφυγαν τα πρώτα φορτία τριφυλλιού από αποθήκη.

Στα τελειώματα είναι οι κοπές τριφυλλιού, που πιάνει υψηλές τιμές στην αγορά και βάζει (όσον αφορά στο αποθηκευμένο προϊόν), υποθήκες για ακόμα υψηλότερες τιμές μέσα στο χειμώνα. Από την άλλη, οι κτηνοτροφικές μονάδες, ανάλογα πώς θα πάει και ο καιρός, θα κληθούν να σηκώσουν μεγάλα βάρη, προκειμένου να αντεπεξέλθουν.

Νομός Βοιωτίας: Μεγάλη η ζήτηση, με 37 λεπτά το πρώτο φορτίο από αποθήκη

Ο κ. Δημήτρης Σερακιώτης από το Κάστρο Βοιωτίας κάνει εμπόριο ζωοτροφών και συνεργάζεται με μεγάλους παραγωγούς της περιοχής, τους οποίους και προμηθεύει με σπόρο, με τελικό στόχο, όπως προσθέτει τις καλύτερες αποδόσεις. Σύμφωνα με τον κ. Σερακιώτη, το τριφύλλι σίγουρα θα είναι σε μεγάλη έλλειψη το χειμώνα. Ο ίδιος έχει κλεισμένες από τώρα τις ποσότητες που έχει αποθηκεύσει. Από το χωράφι, συνεχίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, το προϊόν έπιανε φέτος 28-30 λεπτά το κιλό, ενώ από την αποθήκη τα πρώτα φορτία που έφυγαν πωλήθηκαν προς 37 λεπτά. Ο κ. Σερακιώτης εκτιμά πως μέσα στο χειμώνα τα τριφύλλια θα πάνε και πάνω από τα 42 λεπτά το κιλό, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη. Τέλος, ο έμπειρος έμπορος ζωοτροφών αναφέρεται και στο θέμα της έλλειψης εργατών, που πλήττει όλες τις αγροτικές επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, έβαλε μέσα στην αποθήκη 2,5 ρκατ. κιλά βρώμη και δυσκολέυτηκε πολύ, καθώς είναι δύσκολο να βρεις νέα εργατικά χέρια. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, καταλήγει, πάει στις μεγάλες μπάλες τριφυλλιού από φέτος.

Νομός Λάρισας: Μεγάλα τα κόστη για άρδευση

Ο κ. Στέλιος Ευσταθίου, παραγωγός τριφυλλιού από το Καστρί Αγιάς Λάρισας δήλωσε τα εξής στον ΑγροΤύπο: «ολοκληρώσαμε και το έκτο χέρι και έχουμε το τριφύλλι στην αποθήκη. Ζήτηση υπάρχει μεγάλη από τους κτηνοτρόφους. Από την αποθήκη δεν δίνουμε ακόμα προϊόν. Η τιμή φέτος όλη τη σεζόν κυμάνθηκε στο χωράφι στα 25 με 28 λεπτά ανά κιλό στον παραγωγό. Στα τέλη Οκτωβρίου θα κόψουμε ακόμα ένα, το τελευταίο και θα το κάνουμε ενσίρωμα. Αυτό θα είναι έτοιμο να καταναλωθεί από αρχές Δεκεμβρίου. Το έκτο χέρι είχε απόδοση ικανοποιητική, στα 280 κιλά ανά στρέμμα. Γενικά φέτος οι αποδόσεις ήταν καλές. Μοναδικό πρόβλημα για μας φέτος ήταν τα υπέρογκα κόστη για νερά, ρεύματα, πετρέλαια και λοιπά αναλώσιμα. Τη νέα χρονιά θα βάλω και πάλι τριφύλλι σταθερά, γύρω στα 200 στρέμματα, ίσως και λίγο παραπάνω».

Καρδίτσα: Στο… φουλ δούλεψε η προπώληση φέτος, λίγα τα τριφύλλια

Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός τριφυλλιού από τις Σοφάδες Καρδίτσας τόνισε στον ΑγροΤύπο πως τα τριφύλλια ήταν από το ξεκίνημα και παραμένουν… ανάρπαστα. Σε 10 ημέρες περίπου υπολογίζει ο κ. Εκίζογλου ότι θα κόψει το πέμπτο χέρι, στο οποίο οι αποδόσεις ανά στρέμμα, δεν αναμένονται πάνω από 200 κιλά το στρέμμα. Σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου, το πέμπτο χέρι, ο ίδιος το διαπραγματεύεται ήδη με κτηνοτροφικές μονάδες στα 32 λεπτά από το χωράφι, ενώ το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο έπιασε στην αποθήκη έως και 36-38 λεπτά το κιλό. «Η κατάσταση με τα κοστολόγια έχει ξεφύγει. Για το πέμπτο χέρι, που θα κόψουμε, έχουμε κάνει ήδη τρία ποτίσματα. Υπολογίζω πως το πότισμα φέτος θα μας στοιχίσει εν τέλει γύρω στα 70 ευρώ το στρέμμα, όταν πρόπερσι ήταν 20 ευρώ μόλις. Τριφύλλια δεν υπάρχουν πολλά στην περιοχή μας, όπως επίσης και επάρκεια στις αποθήκες. Από την άλλη πρέπει να δεχθούμε πως οι τιμές στα ζωοτροφικά φυτά έχουν ξεφύγει για τον κτηνοτρόφο, όμως και για μας είναι πολλά τα κόστη. Αρκετοί είναι οι κτηνοτρόφοι, που ζητούν να μας πληρώσουν λόγω έλλειψης ρευστού με επιταγές τρίμηνες και τετράμηνες από γαλατάδες. Είναι δύσκολο να το δεχθούμε αυτό καθώς και μεις έχουμε προβλήματα ρευστότητας».

Λείπει χρήμα από την αγορά

Καθισμένη βλέπει την εγχώρια αγορά πλέον ο κ. Κώστας Καραγιώργος, έμπορος τριφυλλιού από την περιοχή των Φαρσάλων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΑγροΤύπο δεν υπάρχει πλέον ιδιαίτερη ζήτηση καθώς οι μονάδες δυσκολεύονται κι ενώ οι τιμές για το προϊόν από αποθήκη κυμαίνονται στα 30 με 33 λεπτά το κιλό.

Με 40 λεπτά αγοράζουν τριφύλλια οι κτηνοτρόφοι στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου

Σε φυσιολογικά επίπεδα κινείται η ζήτηση για τριφύλλι στην Κρήτη αυτή την περίοδο, λέει στον ΑγροΤύπο, η κα Μαρία Γραμματικάκη, που διαθέτει κατάστημα εμπορίας ζωοτροφών μαζί με τον άντρα της στο Καστέλι Αγίου Νικολάου Λασιθίου, στην Κρήτη. Σύμφωνα με την ίδια, η τιμή που αγοράζει σήμερα ο κτηνοτρόφος τριφύλλι είναι στα 40 λεπτά ανά κιλό. Όπως εξάλλου τονίζουν κτηνοτρόφοι από άλλες περιοχές του νησιού, ήδη αναγκάζονται να πληρώνουν για τα τριφύλλια 45 λεπτά ίσως και παραπάνω.

ΠΗΓΗ:AGROΤΥΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα