Image article

Που φτάνει ενίσχυση καλλιέργειας χειμερινών σιτηρών – ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου

03/11/2022

Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ειδών και ποικιλιών αποτελεί μια δράση από τη λίστα των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes) της νέας ΚΑΠ.

Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ειδών και ποικιλιών αποτελεί μια δράση από τη λίστα των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes) της νέας ΚΑΠ. Η παρέμβαση εφαρμόζεται στις εκτάσεις που εντάσσονται στην αγρονομική περιφέρεια των αροσίμων καλλιεργειών.

Αφορά την ενίσχυση παραγωγών για την καλλιέργεια ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών και συγκεκριμένα αραβοσίτου, μηδικής και βάμβακος.

Όπως αναφέρει το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, τα είδη και οι ποικιλίες μικρού βιολογικού κύκλου αλλά και οι τοπικές, τοπικά προσαρμοσμένες ποικιλίες ή οι άγριοι συγγενείς, που παρουσιάζουν καλύτερη προσαρμογή στις επικρατούσες συνθήκες και ειδικότερα στις ξηροθερμικές συνθήκες της Μεσογείου, καλύπτουν τις αρδευτικές ανάγκες τους από το νερό της βροχής ή ακόμα και σε περιπτώσεις παρατεταμένης ξηρασίας, όπως οι αναμενόμενες, λόγω της κλιματικής κρίσης, οι ανάγκες σε άρδευση αλλά και οι ανάγκες σε θρέψη είναι σημαντικά μικρότερες.

Επίσης οι ειδικά επιλεγμένες για την ανθεκτικότητά τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καινοτόμες καλλιέργειες όπως η Κινόα, Χια, Τεφ, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Καμελίνα, Μουκούνα, Σιταροκρίθαρο, Γλυκοπατάτα, Τσουκνίδα για ίνα και Λινάρι για λάδι ή και ίνα, έχουν δοκιμαστεί στη χώρα μας και υπάρχει σχετική τεχνογνωσία.

Η δέσμευση των παραγωγών έγκειται στην επιλογή καλλιέργειας με βάση τις παρακάτω επιλογές:
α) ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών και συγκεκριμένα αραβοσίτου, μηδικής και βάμβακος,
β) τοπικών ποικιλιών ετησίων ή και ειδών και ποικιλιών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ή και άγριων συγγενών καλλιεργούμενων ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές,
γ) στην εισαγωγή νέων καινοτόμων ή και με καινοτόμο χρήση καλλιεργειών ανθεκτικών στις ξηροθερμικές συνθήκες και στις αναμενόμενες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μεταβολές.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τα είδη που αντικαθίσταται και αυτά που εγκαθίσταται.

Ενίσχυση για αντικατάσταση:

  • μηδικής σε βίκο – 48,8 ευρώ ανά στρέμμα
  • βαμβάκι σε βίκο – 10,9 ευρώ ανά στρέμμα
  • αραβόσιτο σε βίκο – 31,6 ευρώ ανά στρέμμα
  • μηδικής σε χειμερινά σιτηρά – 52,2 ευρώ ανά στρέμμα
  • βαμβάκι σε χειμερινά σιτηρά – 14,3 ευώ ανά στρέμμα
  • αραβόσιτο σε χειμερινά σιτηρά – 29,7 ευρώ ανά στρέμμα

Ενίσχυση για καλλιέργεια προσαρμοσμένων ποικιλιών ψυχανθών 62,8 ευρώ ανά στρέμμα
Ενίσχυση για καλλιέργεια προσαρμοσμένων ποικιλιών χειμερινών σιτηρών 31,3 ευρώ ανά στρέμμα
Ενίσχυση για καλλιέργεια προσαρμοσμένων ποικιλιών φαρμακευτικών – αρωματικών 82,4 ευρώ ανά στρέμμα
Ενίσχυση για την εισαγωγή καινοτόμων ανθεκτικών καλλιεργειών 60,6 ευρώ ανά στρέμμα

πηγη:ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα