Image article

Πριμ 50% για αγορά αγροτικής γης, επιδότηση μικρών φωτοβολταϊκών έως 60%

21/10/2022

Μέσω του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης, που φθάνει στα 230 εκατ. ευρώ, θα πριμοδοτηθεί η αγορά όμορων εκτάσεων σε ποσοστό έως και 50%. Αυτό τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς στα εγκαίνια της AGROTICA Helexpo 2022.

Μέσω του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης, που φθάνει στα 230 εκατ. ευρώ, θα πριμοδοτηθεί η αγορά όμορων εκτάσεων σε ποσοστό έως και 50%. Αυτό τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς στα εγκαίνια της AGROTICA Helexpo 2022.

Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για συστήματα net-metering με «μικρά» φωτοβολταϊκά 10 κιλοβάτ σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, θα συμπεριλάβει επιδότηση 75.000 αγροτών και αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Η  χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών θα καλύψει από το 40% έως και το 60% της επένδυσης. Θυμίζουμε ότι ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο «ηλεκτρικό χώρο» στο δίκτυο διανομής, ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ.

Ακόμη στην ομιλία του ο υπουργός κ. Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Είναι γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή, διεθνώς, έχει διαταραχθεί, λόγω της κλιματικής κρίσης, της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αποτέλεσμα είναι να διαταράσσεται παγκοσμίως η ομαλή ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας με κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα όχι μόνο σε ό,τι αφορά την επισιτιστική επάρκεια, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Με αυτά τα δεδομένα, αναπτύσσουμε πολιτικές που κινούνται σε δύο άξονες:
Από τη μια με στοχευμένα μέτρα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης και από την άλλη υλοποιούμε έναν εθνικό στρατηγικό σχέδιο- πάντα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ – που εκσυγχρονίζει τον πρωτογενή τομέα και του δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Ένα Στρατηγικό Σχέδιο το οποίο η ΕΕ ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα. Με την πολιτική μας, δηλαδή, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του αύριο σήμερα!

Για να επιτύχουμε, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε εγγενή προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Επιτρέψτε μου να απαριθμήσω μερικά βασικά:

  • Αυξημένο κόστος παραγωγής
  • Μικρό μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας,
  • Συρρίκνωση του ρόλου των συνεταιρισμών,
  • Εποχικότητα των προϊόντων μας,
  • Επιμονή σε ποικιλίες που έχουν φθίνουσα ζήτηση στις διεθνείς αγορές,
  • Υψηλό μεταφορικό κόστος,
  • Διαπραγματευτική αδυναμία παραγωγών και εμπόρων απέναντι στα μεγάλα διεθνή δίκτυα
  • Περιορισμένης έκταση αγροτική εκπαίδευση σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ
  • Χαμηλή ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών στην αγροτική παραγωγή
  • Ηλικιακή γήρανση του παραγωγικού δυναμικού

Πριν προχωρήσω αναλύοντας πώς αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα θέματα, επιτρέψτε μου να κάνω μια παρατήρηση.
Ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται.
Τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή, μαζί με την ενεργειακή κρίση, αλλά κυρίως η κλιματική κρίση, αλλάζουν την πραγματικότητα, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Τα δεδομένα όμως αλλάζουν και στην κοινωνία οι καταναλωτικές τάσεις της οποίας μεταβάλλονται. Οι καταναλωτές αποδίδουν πλέον ιδιαίτερη σημασία στην πηγή προέλευσης των προϊόντων τους – γεγονός που δίνει ιδιαίτερη αξία στην ιχνηλασιμότητα, διαδικασία που προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα από παράνομες ελληνοποιήσεις – ενώ δίνει προτεραιότητα και στα υγιεινά προϊόντα.
Τις νέες καταναλωτικές τάσεις όπως και τη συνήθεια που αναπτύχθηκε στην περίοδο της πανδημίας για ηλεκτρονικό εμπόριο, οι επιχειρήσεις μεταποίησης των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα οφείλουν να τις λάβουν υπ’ όψιν τους, αν θέλουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του αύριο.
Κατ’ αρχάς θέλω να γνωρίζετε ότι στόχος μας είναι η ανάπτυξη πολιτικών που δίνουν κίνητρα για συνειδητή επιλογή του αγροτικού επαγγέλματος.

Η νέα ΚΑΠ των 19,3 δις ευρώ, έρχεται να στηρίξει την προσπάθειά μας να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, η πράσινη ανάπτυξη, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία μας, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης με τη λειτουργία Δημοσίων ΙΕΚ για τα αγροτικά επαγγέλματα, η προώθηση των θησαυρών της ελληνικής γης, και κυρίως η επιλογή μας για μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων, αποτελούν πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που φιλοδοξούν να αλλάξουν την αντίληψη του συνόλου της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε ως υπεύθυνη κυβέρνηση. Κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις και λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θα ξεκινήσω από δύο βασικά:
Το πρόβλημα της δημογραφικής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε μέσα από τα προγράμματα Νέων Αγροτών. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί, ύψους 525 εκατ. ευρώ με ενίσχυση έως και 40.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.
Την τάση για όλο και πιο υγιεινά τρόφιμα την καλύπτουμε με την προκήρυξη του προγράμματος βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα μαμούθ, που εκτός των άλλων είναι διευρυμένο και σε ό,τι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τη μελισσοκομία, τομείς που η χώρα μας παράγει εξαιρετικά προϊόντα.
Το πρόβλημα του μικρού κλήρου, με έναν τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε τη φυσιογνωμία της ελληνικής παράδοσης και να σπάσουμε δεσμούς που χρόνια έχει ο αστικός πληθυσμός με τη γενέθλια γη του. Και ο τρόπος αυτός είναι τα συνεργατικά σχήματα.

Η συμμετοχή των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα, δίνει τη δυνατότητα:

  • να μειωθεί το κόστος παραγωγής,
  • να πετύχουν καλύτερες τιμές με τη συγκέντρωση των προϊόντων,
  • να αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο κοινοτικά προγράμματα
  • να κάνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια,
  • να κάνουν καλύτερη έρευνα αγοράς για την εύρεση μικρότερης τιμής στις πρώτες ύλες, στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.

Παράλληλα με τα συνεργατικά σχήματα υποστηρίζουμε με ανάλογα μέτρα και τη συμβολαιακή γεωργία, καθώς μέσω αυτής επιτυγχάνονται ανάλογα αποτελέσματα.
Το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας βρίσκεται στα συνεργατικά σχήματα. Και η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε φορολογικά κίνητρα για να υπάρξει συνένωση δυνάμεων.
Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%
Καθιερώσαμε φορολόγηση του 50% των εισοδημάτων των μελών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και συμμετεχόντων στη συμβολαιακή γεωργία
Ψηφίσαμε νέο συνεταιριστικό νόμο
Διαμορφώσαμε το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
Παράλληλα όμως για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του μικρού κλήρου αλλά και των σχολαζουσών αγροτικών εκτάσεων, μέσω του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, που φθάνει στα 230 εκατ. ευρώ, πριμοδοτούμε την αγορά όμορων εκτάσεων σε ποσοστό έως και 50%.

Την έλλειψη εργατών γης την αντιμετωπίζουμε με νομοθετικές διευκολύνσεις για διευκόλυνση στην παραμονή για μια 5ετία εργατών γης αλλά και με διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες.
Σε ό,τι αφορά στην έλλειψη αγροτικής εκπαίδευσης. Ήδη λειτουργούμε, μέσω του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αναμορφωμένα 6 Δημόσια ΙΕΚ, ενώ η κατάρτιση είναι βασικό στοιχεία στα προγράμματα νέων αγροτών. Παράλληλα προωθούμε επέκταση του θεσμού των ΔΙΕΚ, προγράμματα κατάρτισης αλλά και ταχύτατη εφαρμογή του προγράμματος ΑΚΙS (Εθνικό Σύστημα Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας) που προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ.
Σημαντικό ρόλο στη μεταφορά γνώσεων στον αγροτικό πληθυσμό αναμένεται να διαδραματίσει και το πρόγραμμα Αγροτικών Συμβούλων, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται, ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με την ενσωμάτωση στην αγροτική παραγωγή των νέων τεχνολογιών. Συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, αλλά και γνώσεις γενικής παιδείας, καθώς ο χρήστης πρέπει να διαθέτει βασικές γνώσεις που θα του επιτρέψουν να κάνει χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να αυξήσει την παραγωγικότητά του, την ανταγωνιστικότητα στα προϊόντα του, αλλά και να προστατεύσει τα προϊόντα του από ασθένειες και έκτακτα καιρικά φαινόμενα καθώς και για να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής δραστηριότητας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προχωρούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής με 5 προγράμματα του ΠΑΑ ύψους 1,5 δις ευρώ. Παράλληλα πετύχαμε τη μεταφορά της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στο κυβερνητικό νέφος. Οι πληρωμές των ενωσιακών ενισχύσεων προς τους αγρότες γίνονται με ταχύτητα, δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο μέσω του gov.gr
Ήδη, πληρώσαμε, εγκαίρως, προκαταβολές βασικής ενίσχυσης που φθάνουν στα 657,3 εκατ. ευρώ
Όσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Για πρώτη φορά, μετά από 6 χρόνια, προχωρήσαμε σε επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης αγροτικών οχημάτων.
Μειώσαμε οριστικά τον ΦΠΑ στο 6% σε λιπάσματα και ζωοτροφές
Απαλλάξαμε και για το 2022 από το τέλος επιτηδεύματος τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους παράκτιους αλιείς.
Δίνουμε ενισχύσεις 60 εκατ. ευρώ για αγορά λιπασμάτων
Έχοντας ήδη στηρίξει την κτηνοτροφία με 50 εκατ., ενισχύουμε με επιπλέον 89 εκατ. τους κτηνοτρόφους μας για αγορά ζωοτροφών
Εφαρμόζουμε πρόγραμμα επιδότησης 75.000 αγροτών για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Παϊσιάδης Σταύρος
ΠΗΓΗ:ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα