Image article

Πριμ 7 ευρώ ανά στρέμμα θα πάρουν οι Νέοι Αγρότες από το 2023, τι θα πρέπει να διαθέτουν

07/12/2022

Στα 7 ευρώ το στρέμμα θα είναι η συμπληρωματική ενίσχυση των Νέων Αγροτών ακόμα και χωρίς δικαιώματα για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.

Η παρέμβαση αυτή, που χορηγείται στο πλαίσιο του Πυλώνα Ι, λειτουργεί απολύτως συμπληρωματικά με την ενίσχυση για «Εγκατάσταση νέων γεωργών και σύσταση αγροτικών επιχειρήσεων», του Πυλώνα ΙΙ.

Επιλέξιμα είναι τα φυσικά πρόσωπα που δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης ή και είναι ηλικίας έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της αίτησης.

Η συμπληρωματική ενίσχυση στους νέους γεωργούς, θα χορηγηθεί, όχι μόνο για τα εκτάρια για τα οποία ενεργοποιούν δικαιώματα ενίσχυσης αλλά και για τα επιπλέον επιλέξιμα εκτάρια που δηλώνουν.

Η συμπληρωματική ενίσχυση νέων γεωργών δινόταν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ως προσαύξηση 25% επί της βασικής ενίσχυσης που εισέπρατταν οι δικαιούχοι.

Την περίοδο 2023-2027 θα δίνεται ως ένα συγκεκριμένο ποσό ανά εκτάριο επιλέξιμης έκτασης.

Η παρέμβαση στοχεύει στην ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος των νέων γεωργών και μέσω αυτής στη δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων νέων γεωργών.

Υπάρχει όμως όριο στρεμμάτων για να αποφευχθεί η αύξηση του βαθμού ανισοκατανομής των εκμεταλλεύσεων. Γι’ αυτό και έχει τεθεί το όριο των 250 στρεμμάτων, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία λίγων πολύ μεγάλων εκμεταλλεύσεων νέων γεωργών.

Το ετήσιο κονδύλι ποσό για την συμπληρωματική ενίσχυση νέων γεωργών την περίοδο 2023-2027 θα ανέλθει στα 28.000.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 56.749.801 ευρώ (σύμφωνα με Άρθρο 95 η χώρα μας έχει δικαίωμα για ελάχιστο ποσό 56.749.801 ευρώ και από τους δύο Πυλώνες για τις παρεμβάσεις που ενισχύουν τους νέους γεωργούς), δηλαδή τα 28.749.801 ευρώ, θα διατεθούν για την πρώτη εγκατάσταση των νέων γεωργών στο πλαίσιο των παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η παρέμβαση στήριξης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας θα είναι διάρκειας πέντε ετών.

Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα πρέπει να διαθέτουν: Κατ’ ελάχιστο, είτε επίπεδο γνώσεων 4 (Επαγγελµατική Σχολή ή Λύκειο), είτε εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης (κατ’ ελάχιστο 150 ωρών) που δεν αποτελεί µέρος πιστοποιητικού ή διπλώµατος (µη τυπικής εκπαίδευσης – βεβαίωση από την αρµόδια αρχή) και επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο γυµνασίου). Εάν δεν καλύπτονται τα ελάχιστα εκπαιδευτικά προσόντα, οι δικαιούχοι πρέπει να διαθέτουν επαρκή επαγγελµατικά προσόντα. Τα προσόντα αυτά είναι: Άσκηση του επαγγέλµατος του αγρεργάτη µε πλήρη απασχόληση επί τρία συναπτά έτη ή επί ισοδύναµο χρονικό διάστηµα µε µειωµένο ωράριο, κατά την τελευταία δεκαετία (πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από αρµόδια αρχή, δελτία µισθοδοσίας ή εργόσηµο ή άλλα σχετικά έγγραφα, εφόσον διευκρινίζουν σαφώς τις επαγγελµατικές δραστηριότητες) και επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο γυµνασίου).

πηγη:αγροτυπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα