Image article

Πότε θα δοθεί η ενίσχυση στους αγρότες για τα λιπάσματα και με ποιά κριτήρια

15/09/2022

Ο προϋπολογισμός της έκτακτης ενίσχυσης αφορά ένα ποσό της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Μάλιστα εξήγησε ότι θα αφορά 250.000 παραγωγούς επί συνόλου 650.000 που υποβάλλουν ΟΣΔΕ (σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτρόφοι).

Κατά τα φαινόμενα, εκτός θα μείνουν οι ετερο-επαγγελματίες, όπως έγινε και με την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου.

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρουν ότι ήδη γίνονται συζητήσεις και διεργασίες μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και του Οικονομικών, της ΑΑΔΕ μη εξαιρουμένης, ώστε να βρεθεί η σχετική φόρμουλα και να τρέξει η ενίσχυση άμεσα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το ΥπΑΑΤ. Έως και σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στο ΥπΑΑΤ δεν είχαν καταλήξει για το πώς θα τρέξει η ενίσχυση.

Τα σενάρια αναφορικά με το μοντέλο καταβολής είναι δύο. Το πρώτο προβλέπει την πληρωμή της ενίσχυσης με το πρότυπο της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, που άφησε όμως πολύ κόσμο, παραπονούμενο και το δεύτερο βάσει των τιμολογίων που έχουν κόψει οι αγρότες. Το δεύτερο σενάριο φαίνεται αρκετά πολύπλοκο. Ερωτηματικό παραμένει ποιά περίοδο θα αφορούν τα κομμένα παραστατικά.

Πηγή :AGROTYPOS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα