Image article

Σε άνοιγμα βιβλίων έως τέλη Ιανουαρίου υποχρεούνται οι Νέοι Αγρότες του 2022

27/12/2022

Στην υπόθεση της υπαγωγής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ µέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου 2023 θα πρέπει να διευθετήσουν οι Νέοι Αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραµµα τους προηγούµενους µήνες, διαφορετικά θα κινδυνέψουν µε απένταξη, δεδοµένου ότι η προθεσµία των µετατάξεων στα καθεστώτα ΦΠΑ τελειώνει συνήθως µε την πάροδο των πρώτων 30 ηµερών κάθε έτους.

Στις πρώτες 30 ηµέρες του κάθε έτους (01.01/30.01) οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ελέγχουν το σύνολο των επιδοτήσεων που εισέπραξαν το προηγούµενο έτος και, εφόσον το άθροισµα τους υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, τότε µέχρι τις 30 Ιανουαρίου θα πρέπει να κάνουν µετάταξη και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς.

Αντίθετα, όσοι βρίσκονται ήδη σε καθεστώς βιβλίων (κανονικό) έχουν τη δυνατότητα, σε περίπτωση που οι εισπραχθείσες επιδοτήσεις δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ, να βγουν από τα βιβλία και να επανέλθουν στο ειδικό καθεστώς.

Σηµειώνεται, πως για αγρότες του ειδικού καθεστώτος οι οποίοι θα χρειαστεί φέτος να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς, η µη τήρηση της υποχρέωσης αυτής, συνεπάγεται πρόστιµα. Σύµφωνα µε υπολογισµούς του ειδικού συνεργάτη της Agrenda, φοροτεχνικού Γιώργου Παπαδηµητρίου, η συνειδητή µη ένταξη στο κανονικό καθεστώς, θα στοιχίσουν στον αγρότη 409,60 ευρώ σε πρόστιµα, συν κάτι «ψιλά» σε προσαυξήσεις (η κάθε υποβολή έχει αυτοτελές πρόστιµο 102,40 ευρώ), ενώ αν κάποιο ή κάποια από τα ΦΠΑ είναι χρεωστικά, τότε το αυτοτελές πρόστιµο εκτοξεύεται στα 250 ευρώ πλέον προσαυξήσεων και χαρτοσήµου.

Για τους Νέους Αγρότες, διακιβεύονται περισσότερα, όπως είναι η απένταξή τους από το πρόγραµµα. Συνοπτικά, οι υποχρεώσεις των Νέων Αγροτών είναι:

  • Υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντός 12 µηνών από την ένταξη.
  • ΟΣ∆Ε µε Τυπική Απόδοση 12.000 ευρώ κάθε ενδιάµεσο έτος.
  • Εντός δύο ετών από την ηµεροµηνία που αναγράφει η βεβαίωση ΜΑΑΕ ότι αποκτήθηκε η ιδιότητα του νέου γεωργού, να αποκτηθεί η ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη.
  • Εκπαίδευση εντός τριών ετών.
  • Πραγµατοποίηση τιµολογηµένου τζίρου.
  • Αύξηση της Τυπικής Απόδοσης της εκµετάλλευσης.

Εν προκειµένω, αυστηροί είναι και οι όροι της εξωγεωργικής απασχόλησης. Οι Νέοι Αγρότες, θα χρειαστεί να δείξουν προσοχή στην εξωγεωργική τους δραστηριότητα ώστε να µην χάσουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελµα και απενταχθούν από τους Νέους Αγρότες. Οι Νέοι θα πρέπει ετησίως το 30% του χρόνου της απασχόλησης να καταγράφεται στη γεωργία και το 50% των δηλωµένων εισοδηµάτων να είναι από γεωργικές δραστηριότητες για 7-8 χρόνια.

ΠΗΓΗ:AGRONEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα