Image article

Στα 9 ευρώ ανεβαίνει φέτος η εξισωτική για μειονεκτικές περιοχές, ελαφρώς μειωμένη στα 12,2 ευρώ για ορεινούς

26/01/2023

Το νέο πλαίσιο για την εξισωτική αποζηµίωση θα ισχύσει από το φετινό ΟΣ∆Ε, µε τους δικαιούχους να πρέπει να θεωρούνται ενεργοί αγρότες µε βάση το νέο ορισµό και να είναι σε θέση να ακολουθούν τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που αφορούν τη βασική ενίσχυση.

Η εξισωτική θα πιστώνεται σε αγροτεµάχια και βοσκοτόπια που βρίσκονται σε ορεινές και µειονεκτικές περιοχές ωστόσο από φέτος καταργείται η µικρή επιδότηση της τάξεως των 2,5 ευρώ το στρέµµα που λάµβαναν έως σήµερα οι πρώην µειονεκτικές περιοχές. Το ύψος της επιδότησης θα είναι για τις ορεινές περιοχές 12,22 ευρώ το στρέµµα και ελαφρώς αυξηµένο στα 9 ευρώ το στρέµµα (από 8,1 ευρώ) για τις µειονεκτικές. Όπως γίνεται και φέτος, το ύψος της ενίσχυσης µετά τα 200 στρέµµα µειώνεται προοδευτικά ως εξής:

  • Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης έως και 200 στρµ.: χορηγείται το 100% της ενίσχυσης.
  • Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης, µεγαλύτερο από 200 έως και 250 στρµ.: χορηγείται το 80% της ενίσχυσης.
  • Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης, µεγαλύτερο από 250 έως και 300 στρµ.: χορηγείται το 50% της ενίσχυσης.
  • Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης, πέραν των 300 στρµ. εκταρίων, δεν χορηγείται ενίσχυση.

Από εκεί και πέρα, δικαιούχοι θα είναι φυσικά και νοµικά πρόσωπα, τα οποία: α) είναι ενεργοί γεωργοί και β) ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών περιοχών και η έδρα της εκµετάλλευσής τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές.

Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατοικεί κάποιος σε ορεινές περιοχές για να λάβει εξισωτική, αρκεί να διατηρεί αγροτεµάχιο εκεί. Σηµειώνεται εδώ πως στο σχέδιο της νέας ΚΑΠ δεν περιλαµβάνεται ο περιορισµός περί της µη πληρωµής εξισωτικής σε άµεσα συνταξιούχους. Κάτι τέτοιο µένει να φανεί αν θα προστεθεί στην εφαρµοστική απόφαση, που είναι πάντως και το πιθανότερο. Ο προϋπολογισµός της εξισωτικής παραµένει στα 255.076.923 ευρώ, παρόµοιος δηλαδή µε φέτος. Σηµειώνεται εδώ πως από τις αρµόδιες αρχές υπολογίστηκε πως την εξισωτική θα τη λάβουν φέτος 861.530 λιγότερα στρέµµατα σε σχέση µε το 2019, γεγονός που ίσως έχει να κάνει µε την επιλεξιµότητα των βοσκοτόπων.

Ορισµός του ενεργού γεωργού

Ενεργός γεωργός το 2023 είναι αυτός που ασκεί γεωργική δραστηριότητα και πληροί µία τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Έλαβε κατά το προηγούµενο οικονοµικό έτος έως 5.000 ευρώ άµεσες ενισχύσεις. Αφορά την πλειοψηφία των εκµεταλλεύσεων, δηλαδή 530.000 περίπου αιτήσεις ΟΣ∆Ε.
  • Έλαβε κατά το προηγούµενο οικονοµικό έτος άµεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και αποδεικνύει ότι το ετήσιο ποσό των άµεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από µη γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούµενο φορολογικό έτος, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.
  • Αποδεικνύει ότι το εισόδηµα που απέκτησε από γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούµενο φορολογικό έτος είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων που απέκτησαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος.

Σε ορεινές και µειονεκτικές προσαύξηση για ενισχύσεις πέρα από την εξισωτική

Οι κάτοικοι ορεινών και µειονεκτικών περιοχών θα έχουν και άλλα οφέλη στα πλαίσια του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Συγκεκριµένα προβλέπονται:

  • Προσαύξηση 10% του ποσοστού ενίσχυσης στα Σχέδια Βελτίωσης θα παρέχεται σε επενδύσεις που υλοποιούνται σε ορεινές και µειονεκτικές περιοχές. ∆ηλαδή θα λάβουν 50% ενίσχυση για τρακτέρ, παρελκόµενα, 60% ενίσχυση για εξοπλισµό νέας τεχνολογίας και φωτοβολταϊκά και 70% για επενδύσεις που αφορούν θερµοκήπια, κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις και εξοπλισµό νέας γενιάς για λίπανση
    και φυτοπροστασία.
  • Aύξηση κατά 2.500 ευρώ του πριµ Νέων Αγροτών εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας των αρχηγών των εκµεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή µειονεκτικές.
  • Τα Leader θα επιδοτούν ιδρύσεις καταλυµάτων µόνο στις ορεινές περιοχές και σε νησιά µε πληθυσµό µικρότερο των 3.500 κατοίκων.
  • Μόρια για ένταξη σε προγράµµατα όπως Βιολογική Γεωργία (µετατροπή), Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης κ.α..

ΠΗΓΗ:AGRONEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα