Image article

Συνεχίζεται το σήριαλ με τις πληρωμές των αγρο-περιβαλλοντικών, νέες εγκύκλιοι

01/12/2022

Συνέχεια στο σήριαλ με τις πληρωμές των προγραμμάτων που καθυστερούν.

Συνέχεια στο σήριαλ με τις πληρωμές των προγραμμάτων που καθυστερούν.

Ακόμα… προσπαθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ να αρχίσουν τις πληρωμές των αγρο-περιβαλλοντικών προγραμμάτων, συνολικού ύψους περί τα 250 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και τα βιολογικά.

Στις 30 Νοεμβρίου ο Οργανισμός εξέδωσε μια σειρά εγκυκλίων για όλα τα αγρο-περιβαλλοντικά προγράμματα, στις οποίες αναφέρονται ρητά τα εξής: «Μετά την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών ελέγχων επιλεξιμότητας που αφορούν την απώλεια εισοδήματος, δύναται να καταβάλλεται προκαταβολή επί του ποσού απώλειας εισοδήματος πριν την 1η Δεκεμβρίου έκαστου έτους εφαρμογής. Πληρωμή Εκκαθάρισης: Μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων του έτους εφαρμογής των δικαιούχων, των επιτόπιων ελέγχων και των διοικητικών του συνόλου των κατηγοριών ενίσχυσης (συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων των προσκομιζόμενων παραστατικών για το πρόσθετο κόστος και το κόστος συναλλαγής) διενεργείται αξιολόγηση του συνόλου των αιτήσεων πληρωμής που οδηγεί στον ορισμό του τελικού ποσού πληρωμής. Οι πληρωμές καταβάλλονται σε δύο το πολύ δόσεις όπως προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο του Μέτρου».

Οι πληροφορίες θέλουν τους αρμόδιους στον Οργανισμό όλες αυτές τις ημέρες και με χαρακτηριστική καθυστέρηση στις διαδικασίες πληρωμών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, να προσπαθούν για παράδειγμα να μεταφέρουν το ΟΠΣΑ στο gov.gr κι ενώ στα κεντρικά της Δομοκού κλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και οι περιφερειακοί διευθυντές του Οργανισμού. Οι δε εγκύκλιοι που προαναφέραμε κινούνται στην λογική να αρχίσει η πληρωμή όπως-όπως. Με αυτά τα δεδομένα, ευτυχές θα είναι το σενάριο να τρέξουν οι πληρωμές αυτές τις ημέρες και πάλι όχι στο σύνολό τους, από τη στιγμή που εμπλέκονται και οι τοπικές ΔΑΟΚ, άσχετα αν μέχρι και τις 3 το απόγευμα της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου, δεν είχε ανάψει ακόμα τουλάχιστον πράσινο φως για έναρξη πιστώσεων.

Σημειώνεται ότι με βάση τον κοινοτικό κανονισμό η προκαταβολή 70% των εν λόγω προγραμμάτων πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Νοέμβρη, από την 1η Δεκέμβρη δε και μετέπειτα αρχίζει η προθεσμία για την εκκαθάριση, η οποία ολοκληρώνεται το Μάιο του επόμενου έτους.

πηγη:ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα