Image article

Ταβάνι το 300αρι στα μήλα και όχι για όλους, υπό εξέταση ενισχύσεις σε τομείς που έγραψαν οικονομική ζημιά

13/01/2023

Να ρίξει το τέµπο των αιτηµάτων ενίσχυσης επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης µε τα στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, σε µια συγκυρία κατά την οποία πέφτουν από κάθε κοµµατική πλευρά αιτήµατα ενίσχυσης σε µια σειρά καλλιεργειών, στον απόηχο της απόφασης για το 300άρι στα µήλα της Αγιάς.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς στην Agrenda, τα 300 ευρώ αποτελούν το ταβάνι της ενίσχυσης και συνεπώς, αν δοθεί γενικά και οριζόντια η στήριξη για τα µήλα, τότε το ποσό θα πέσει.

Με άλλα λόγια, τα 300 ευρώ δεν θα είναι για όλους, ενώ παράλληλα διαµορφώνονται τα κριτήρια µε τα οποία θα κατανεµηθούν οι εν λόγω ενισχύσεις στους µηλοπαραγωγούς. Η πολιτική βούληση του υπουργού, θέλει η ενίσχυση να δοθεί µόνο σε όσους εµφάνισαν ζηµιά κατά τη φετινή εµπορική περίοδο, αποκλείοντας περιπτώσεις περιοχών και ποικιλιών που εµφάνισαν µικρά περιθώρια κέρδους. Το λεγόµενο breakeven στα οικονοµικά εγχειρίδια, το νεκρό σηµείο δηλαδή, αναµένεται ότι διαµορφώσει το σύνορο ανάµεσα σε όσους βρεθούν εντός ή εκτός του πλαισίου ενίσχυσης.

Με τρία κριτήρια η ενίσχυση

Η προετοιµασία των αποφάσεων ενίσχυσης βασίζεται πάνω σε 3 κριτήρια:

  • Τα επιπλέον κόστη που είχε η καλλιέργεια µήλου
  • Την τιµή διάθεσης που πέτυχαν οι παραγωγοί
  • Την γενικότερη απορρόφηση που είχε η εκάστοτε ποικιλία

Με βάση τα παραπάνω, ενίσχυση θα πάρουν όσοι παραγωγοί βρεθούν κάτω από το breakeven.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τελικός καταλύτης για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση µε την υπόθεση των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων, θα αποτελέσει ο προσδιορισµός των ορίων που αφήνει το νέο κοινοτικό πλαίσιο που διαµορφώθηκε για την αντιµετώπιση των οικονοµικών συνεπειών από τον πόλεµο στην Ουκρανία.

Τα λεγόµενα «ουκρανόµετρα» πήραν παράταση και για το 2023 και επιτρέπουν στα κράτη µέλη να κόβουν έκτακτες ενισχύσεις συµπληρωµατικά στις deminimis που ήδη ισχύουν και οι οποίες βρίσκονται κοντά στα όρια εξάντλησης των περιθωρίων (ανά τριετία µηδενίζει το κοντέρ). Μόλις αποσαφηνιστούν τα νέα όρια ενισχύσεων, κάτι το οποίο γίνεται αυτές τις ηµέρες, τότε θα είναι σε θέση τα υπουργεία Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να προσδιορίσουν πού και πόσα θα δώσουν.

ΠΗΓΗ:AGRONEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα