Image article

Χωρίς αυξήσεις οι εισφορές αγροτών στον ΕΦΚΑ το 2023 λόγω ενεργειακής κρίσης

28/09/2022

Πάγωμα στην αύξηση των αγροτικών εισφορών στο ΕΦΚΑ από το 2023 δρομολογείται με ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, σε μια κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, θα εμποδίσει το φούσκωμα των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με ένα ποσοστό 8 με 9%.

Πρόκειται για το γνωστό θέμα που αναδείχθηκε προ ολίγων ημερών, το οποίο έχει να κάνει με μια διάταξη στον ασφαλιστικό νόμο του Βρούτση, που προβλέπει για το 2023 αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το ύψος του πληθωρισμού του περασμένου έτους.

Οι τελευταίες πληροφορίες, θέλουν την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηγάκη, να διαμορφώνουν τις τελικές τους αποφάσεις, συνυπολογίζοντας το κόστος της ενέργειας που οδηγεί σε αύξηση στις τιμές των προϊόντων, αξιολογώντας το ως στρέβλωση που επιτρέπει την αναστολή των διατάξεων του ισχύοντος νόμου.

Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις, οι έξι ασφαλιστικές κατηγορίες που διαμορφώνονται για τους αγρότες, θα μείνουν για το 2023 αμετάβλητες. Σημειώνεται ότι οι αγρότες μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στις εξής ασφαλιστικές κλάσεις:

  • 125 ευρώ
  • 150 ευρώ
  • 180 ευρώ
  • 216 ευρώ
  • 260 ευρώ
  • 339 ευρώ

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιανουάριο του νέου έτους, όταν και θα «κλειδώσει» το ύψος του πληθωρισμού για το 2022, με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, να τοποθετούν το ποσοστό στο 8,5 με 9%. Άλλωστε, οι εισφορές των μη μισθωτών πληρώνονται με καθυστέρηση δύο μηνών. Οι αποφάσεις στο εν λόγω πεδίο, αφορούν 1,2 εκατ. μη μισθωτούς που απαρτίζονται από αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Να σημειωθεί ότι η κατάταξη σε μία εκ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών είναι υποχρεωτική. Η επιλογή βέβαια είναι ελεύθερη και δηλώνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η κατάταξη στον κλάδο υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του κλάδου σύνταξης. Μάλιστα, το ποσό εισφοράς του κλάδου υγείας, μετά τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραμένει σταθερό. Αλλά κι όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει μια από τις 6 κατηγορίες, μπορεί να αλλάξει. Η αλλαγή επιτρέπεται μία φορά τον χρόνο.

ΠΗΓΗ:AGRONEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα