Image article

Όχι αγρανάπαυση και αμειψισπορά το 2023 αλλά κανένα μέτρο μείωσης κόστους καλλιέργειας

25/08/2022

Για το 2023 θα είναι δυνατή με όρους η καλλιέργεια σε γη υπό αγρανάπαυση και δεν θα εφαρμοστεί η αμειψισπορά. Αυτό αποφασίστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον πόλεμο της Ουκρανίας και να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ.

Ωστόσο το Υπουργείο δεν ανακοινώνει κάποιο μέτρο μείωσης του κόστους καλλιέργειας, όπως ζητάνε εδώ και καιρό οι αγρότες.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια και να περιοριστεί η αβεβαιότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να αξιοποιήσει τις παρεκκλίσεις από τα πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση της γης (ΚΓΠΚ) 7 και 8, όπως αυτές προβλέπονται στον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1317 της Επιτροπής για το έτος υποβολής αιτήσεων 2023.

Το ΚΓΠΚ 7 αφορά στην «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη, εκτός από καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό», ενώ η πρώτη απαίτηση του προτύπου ΚΓΠΚ 8 αφορά στο «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία», σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ σχετικά με την αιρεσιμότητα του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 για την κατάρτιση των Στρατηγικών Σχεδίων για την ΚΑΠ 2023-2027.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: https://www.ypaithros.gr/

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα