Image article

Πάνε για τέλος 2024 τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, πως θα γίνει η κατανομή τους

09/02/2023

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δόθηκε παράταση στην προθεσμία για την εκπόνηση, υποβολή και έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δόθηκε παράταση στην προθεσμία για την εκπόνηση, υποβολή και έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Μετά την προθεσμία αυτή δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για την εν λόγω έκταση, χωρίς την ύπαρξη και εφαρμογή εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης.

Η παράταση δόθηκε γιατί δεν καθίσταται δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, εντός της υφιστάμενης προθεσμίας (δηλαδή έως την 31η Δεκεμβρίου 2023), καθώς απαιτείται η ολοκλήρωση διαδικασιών, όπως η διεξαγωγή ανοιχτής διαδικασίας μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων για την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και η μέτρηση της λιβαδiκής παραγωγής στο πεδίο, προκειμένου να υπολογιστεί η παρούσα βοσκοϊκανότητα.

Αφού εγκριθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, η τροπολογία αναφέρει τα εξής: «τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής επί των βοσκήσιμων γαιών … σύμφωνα με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης που έχουν εγκριθεί, κατανέμονται από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες στους κτηνοτρόφους, με προτεραιότητα εκείνων που έχουν την έδρα της εκμετάλλευσής τους στην περιοχή και εκείνων που εκτρέφουν αυτόχθονες απειλούμενες με εξαφάνιση φυλές αγροτικών ζώων.

Για το σκοπό αυτόν με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνιστάται επιτροπή κατανομής των δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, τα μέλη της οποίας ορίζονται με απόφαση του Περιφερειάρχη.

Στους κτηνοτρόφους που κάνουν χρήση ιδιωτικής βοσκήσιμης γαίας, ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη από ιδιώτες ή Ν.Π.Ι.Δ., κατανέμεται επιπλέον έκταση μόνο για το μέρος του ζωικού κεφαλαίου που δεν καλύπτεται από τις ιδιωτικές εκτάσεις που δηλώνουν.

Σε περίπτωση μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ιδιόκτητων βοσκήσιμων γαιών, για οποιαδήποτε αιτία, ο κτηνοτρόφος έχει την υποχρέωση να δηλώνει και αποδεικνύει τις αντίστοιχες μεταβολές. Σε αντίθετη περίπτωση χάνει τα δικαιώματά του».

πηγη:ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα