Πριμ πενταετίας ως 52 ευρώ το στρέμμα για ξερικές καλλιέργειες εάν σπαρθούν σε ποτιστικά χωράφια
Σε πριµ 5ετίας και µε επιλέξιµες µάλιστα όλες τις καλλιέργειες που αντέχουν και µπορούν να αποδώσουν χωρίς άρδευση (ξηρικές) όπως τα σιτηρά και τα ψυχανθή, µετατρέπεται η αντικατάσταση ποτιστικών καλλιεργειών στο νέο πρασίνισµα των άµεσων ενισχύσεων, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda.
Αυτό σηµαίνει πως όσο ο αγρότης θα δηλώνει στο ΟΣ∆Ε ξηρική καλλιέργεια σε ποτιστικό αγροτεµάχιο θα λαµβάνει τη σχετική επιδότηση η οποία µπορεί να φτάσει τα 52 ευρώ το στρέµµα, ανάλογα το «ιστορικό» καλλιέργειας του χωραφιού (δηλαδή ποια καλλιέργεια αντικαθιστά). Μάλιστα αναµένεται να εµπλουτιστεί ο κατάλογος καλλιεργειών προς αντικατάσταση πέρα από µηδική, καλαµπόκι και βαµβάκι. Για την εξέλιξη αυτή ήδη είχε προϊδεάσει το ΥΠΑΑΤ απαντώντας σε ερώτηση (Κείµενο Σχετικών Ερωτήσεων για την ΚΑΠ 1/12/2022) αν για παύση άλλης καλλιέργειας θα υπάρξει χρηµατοδότηση πως «εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα υπάρχει η δυνατότητα εµπλουτισµού των επιλογών».
Πιο συγκεκριµένα, όπως αναφέρουν οι έχοντες γνώση των πραγµάτων σκοπός της συγκεκριµένης δράσης είναι η εξοικονόµηση ύδατος, οπότε πρώτον, όσο ο αγρότης σπέρνει ξηρική καλλιέργεια στο ποτιστικό αγροτεµάχιο θα λαµβάνει το πριµ ετησίως. Και, δεύτερον, δεν θα υπάρχει περιορισµός σχετικά µε το ποια ξηρική καλλιέργεια θα µπει στο χωράφι προς αντικατάσταση της παλιάς. «Για παράδειγµα αν βάλει κάποιος ξηρική το 2023 θα λάβει το πριµ και αν συνεχίσει το 2024 µε την ίδια καλλιέργεια ξανά θα το εισπράξει», αναφέρει πηγή που είναι κοντά στο σχεδιασµό της νέας ΚΑΠ
Αναµένεται ο κατάλογος για τις τοπικές ποικιλίες
Όσον αφορά το ειδικό πριµ για τις τοπικές ποικιλίες, αναµένεται ακόµη η σχετική λίστα των επιλέξιµων καλλιεργειών που θα εκδοθεί από το ΥπΑΑΤ. Σηµειώνεται εδώ πως αναφορικά µε την επιδότηση των 60 ευρώ για τις «καινοτόµες» καλλιέργειες, και εδώ αναµένεται σχετική λίστα, µε αυτές που αναφέρονται στο στρατηγικό σχέδιο να είναι ενδεικτικές (Τεφ, Χία, Λινάρι κ.λπ).
Υπενθυµίζεται πως στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ η δράση «Χρήση ανθεκτικών και προσαρµοσµένων ειδών και ποικλιών» χωρίζεται σε τρία µέρη (βλ. πίνακα):
α) Καλλιέργεια ποικιλιών χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών αραβοσίτου, µηδικής και βάµβακος.
β) Καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών ετησίων ή/και ειδών και ποικιλιών προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ή/και άγριων συγγενών ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές,
γ) Εισαγωγή νέων ή/και καινοτόµων ή/και µε καινοτόµο χρήση καλλιεργειών ανθεκτικών στις ξηροθερµικές συνθήκες και στις αναµενόµενες, λόγω της κλιµατικής αλλαγής, µεταβολές.
Η αίτηση για τη λήψη της σχετικής ενίσχυσης θα γίνει στις αιτήσεις ΟΣ∆Ε του 2023, µε τους παραγωγούς να επιλέγουν µέσα από µία λίστα τη δράση από το νέο πρασίνισµα µέσω της οποία θέλουν να ενισχυθούν.
πηγη:agronews.gr
Διαβάστε περισσότερα εδώ