Image article

Τι πρέπει να προσέξουν στα συμβόλαια ενοικίασης σε χωράφια που πάνε για αμειψισπορά

15/12/2022

Στις περιπτώσεις νέας μίσθωσης αγροτεμαχίων θα λαμβάνεται υπόψη η καλλιέργεια του αγροτεμαχίου την προηγούμενη χρονιά έτσι ώστε να ενταχθεί στις υποχρεώσεις αμειψισποράς της εκμετάλλευσης.

Όλες οι σχετικές πληροφορίες με το είδος καλλιέργειες, για παράδειγμα θα μπορούν να αναφέρονται στο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης.

Δηλαδή θα πρέπει να αναφέρονται καθαρά οι καλλιέργειες προς αντικατάσταση (βαµβάκι, αραβόσιτος, µηδική) και να είναι δηλωµένο το αγροτεµάχιο αν είναι ποτιστικό στο ΟΣ∆Ε. Τα παραπάνω, σηµειώνονται στις πρώτες οδηγίες µε τη µορφή ερωταπαντήσεων που εξέδωσαν οι αρµόδιες αρχές, σε σχέση µε τις δράσεις του νέου πρασινίσµατος.

Σύμφωνα με τον Καν. 2021/2115 η αμειψισπορά συνίσταται σε αλλαγή καλλιέργειας τουλάχιστον μία φορά ετησίως σε επίπεδο αγροτεμαχίου (εκτός από την περίπτωση πολυετών καλλιεργειών, αγρωστωδών και άλλων ποωδών κτηνοτροφικών φυτών και γης υπό αγρανάπαυση), συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλα διαχειριζόμενων δευτερευουσών καλλιεργειών. Επομένως στα αγροτεμάχια με ρύζι και μηδική (πολυετή) δεν απαιτείται να εφαρμόζεται αμειψισπορά.

Η αμειψισπορά υπολογίζεται σε επίπεδο εκμετάλλευσης λαμβάνοντας υπόψη την ιστορικότητα των καλλιεργειών ακόμη και στις περιπτώσεις που τα αγροτεμάχια προέρχονται από μίσθωση με έτος αναφοράς το 2023 (για το οποίο όμως επισημαίνεται ότι ισχύει η παρέκκλιση).

Ακόμη, η αμειψισπορά στο πλαίσιο του ΚΓΠΚ (Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης) εφαρμόζεται σε όλη την προγραμματική περίοδο 2023-2027, ανά τριετία ή τετραετία εφόσον ισχύουν οι προϋποθέσεις της τετραετίας.

Το ΥπΑΑΤ επισημαίνει ότι τα αγροτεμάχια σε αγρανάπαυση δεν υπόκεινται στην υποχρέωση αμειψισποράς.

ΠΗΓΗ:ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα