Το monitoring έχει προβλήματα, αν και είναι υποχρεωτικό το 2023 για όλη την χώρα
Το 2021 και 2022 πραγματοποιήθηκαν, στους νομούς Τρικάλων, Ημαθίας και Καρδίτσας, πιλοτικοί έλεγχοι με το σύστημα Monitoring.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι ο έλεγχος με τη μέθοδο του monitoring έχει ως σκοπό τη διεπαφή του συστήματος με τους γεωργούς, με στόχο την ελαχιστοποίηση των κυρώσεων κατά τις πληρωμές.
Ωστόσο στις περιοχές που έγιναν πιλοτικά έλεγχοι φάνηκε ότι υπήρξαν πολλά λάθη.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός βαμβακιού και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, «το σύστημα κάνει πολλά λάθη όπως φάνηκε από την πιλοτική λειτουργία του. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υπάρχει προσωπικό να ελέγχει τις ενστάσεις που κάνουν οι παραγωγοί. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα όταν το σύστημα από το 2013 θα λειτουργήσει υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα.
Υπάρχουν παραγωγοί που το 2022 ανακάλυψαν ότι δεν εισέπραξαν την ενίσχυση επειδή το σύστημα έδειξε ότι στο χωράφι τους δεν καλλιεργουν βαμβάκι. Ακόμη δεν κατάφεραν να δικαιωθούν.
Το ίδιο έγινε και με παραγωγούς που έπαθαν ζημιές. Εκεί φαινόταν ότι δεν είχαν καλλιέργεια αλλά ε4υτυχώς υπήρξαν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ που το απέδειξαν. Όμως και αυτοί οι παραγωγοί μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να πάρουν τις αποζημιώσεις τους.
Όλα αυτά έγιναν σε ένα διάστημα που το σύστημα έκανε ελέγχους σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της χώρας. Φανταστείτε τι έχει να συμβεί ότι αυτό θα είναι υποχρεωτικό σε όλη την επικράτεια».
ΠΗΓΗ:ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ