Image article

Από 2025 επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με κατάθεση τιμολογίων αγοράς καυσίμου

04/03/2024

Πέρασε από την Βουλή η διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες.

Για φέτος θα επιστραφεί ο ΕΦΚ στο 50% της ποσότητας που κατανάλωσε ο αγρότης.

Από 1η Απριλίου αναμένεται να δοθεί στους αγρότες η προκαταβολή για την επιστροφή του φετινού ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Η ποσότητα του πετρελαίου θα επιδοτηθεί βάσει στρεμμάτων και είδους καλλιέργειας.

Το ποσό θα είναι περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ και η εξόφληση (50%) θα γίνει στο Νοέμβριο.

Θα αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Από το 2025 θα αλλάξει το σύστημα και θα επιστρέφεται στο 100% ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, αφού πρώτα υποβληθούν ηλεκτρονικά τα πραγματικά τιμολόγια αγοράς.

Για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Μαξίμου, αγρότης θα καταθέτει τα τιμολόγια αγοράς του καυσίμου που κατανάλωσε το 2025 και προβλέπεται για την καλλιέργειά του (με βάση ΟΣΔΕ), τότε θα πάρει πίσω το 100% του φόρου.

«Αυτό ζητούσαμε εδώ και χρόνια», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Σερακιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Αχελώος» από το Νεοχώρι Μεσολογγίου.

«Είχαμε στο παρελθόν φαινόμενα αντί να εισπράττουν την ενίσχυση παραγωγοί που ενοίκιαζαν τα χωράφια να δίνουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες τους. Εκτιμώ ότι αν δίνεται ο ΕΦΚ με βάση τα τιμολόγια αγοράς του καυσίμου δεν θα υπάρχει αδικία για όσους πραγματικά παράγουν αγροτικά προϊόντα», πρόσθεσε.

Πηγή:Αγροτυπος

Διαβάστε περισσοτερα εδώ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα