Image article

Αυστηροί οι όροι της εξωγεωργικής εργασίας για Νέους Αγρότες, με μερικά μεροκάματα στο όριο της απένταξης

09/12/2022

Να δείξουν προσοχή στην εξωγεωργική τους δραστηριότητα ώστε να µην χάσουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελµα και απενταχθούν από τους Νέους Αγρότες, συµβούλεψε τους δικαιούχους, ο προϊστάµενος της Μονάδας Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, Θύµιος Τσιατούρας.

Όπως ανέφερε µιλώντας σε σχετική ηµερίδα από το Κιλελέρ στις 2 ∆εκεµβρίου, «δεν απαγορεύεται στον νέο γεωργό να συµπληρώνει το εισόδηµά του µε εξωγεωργικές δραστηριότητες αλλά πρέπει να κρατηθεί µία ισορροπία».

Συγκεκριµένα οι Νέοι θα πρέπει ετησίως το 30% του χρόνου της απασχόλησης να καταγράφεται στη γεωργία και το 50% των δηλωµένων εισοδηµάτων να είναι από γεωργικές δραστηριότητες για 7-8 χρόνια. «Προσοχή σε αυτά τα όρια, αν παραβιαστούν χάνεται η ιδιότητα», ανέφερε.  Στα παραπάνω όρια, βέβαια ειδικά το 30% ετήσιας απασχόλησης είναι αυτό που απαγορεύει σχεδόν πλήρως στον Νέο να απασχολείται εξωγεωργικά, πέρα από κάποιες εποχιακές εργασίες ίσως. Ο κ. Τσιατούρας παράλληλα, συνέστησε προσοχή στη διαχείριση του πριµ πρώτης εγκατάστασης και να αφιερωθεί σε ενοίκια, ασφάλιση και κόστος καλλιέργειας, αλλά και, αν είναι δυνατόν, σε πάγιο εξοπλισµό και την κάλυψη ιδιωτικής συµµετοχής στα Σχέδια Βελτίωσης.

Τέλος, ο ίδιος υπενθύµισε τις κυριότερες υποχρεώσεις των Νέων Αγροτών οι οποίες είναι:

  • Υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντός 12 µηνών από την ένταξη.
  • ΟΣ∆Ε µε Τυπική Απόδοση 12.000 ευρώ κάθε ενδιάµεσο έτος.
  • Εντός δύο ετών από την ηµεροµηνία που αναγράφει η βεβαίωση ΜΑΑΕ ότι αποκτήθηκε η ιδιότητα του νέου γεωργού, να αποκτηθεί η ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη.
  • Εκπαίδευση εντός τριών ετών.
  • Πραγµατοποίηση τιµολογηµένου τζίρου.
  • Αύξηση της Τυπικής Απόδοσης της εκµετάλλευσης.

πηγη:agronews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα