Image article

Πιο πολλές ποικιλίες, κοντά στα 125 ευρώ ανά στρέμμα φτάνει το πριμ στα ροδάκινα, αργά οι συνδεδεμένες

24/02/2023

Περισσότερες θα είναι τελικά οι ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων που θα ενισχυθούν από τα μέτρα για τις δυσμενείς επιπτώσεις αγοράς που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι σημαίνει βέβαια ότι θα μειωθεί σε ένα βαθμό η στρεμματική ενίσχυση που θα λάβουν οι καλλιεργητές και από 150 ευρώ το στρέμμα που αναμένονταν αρχικά θα διαμορφωθεί κοντά στα 125 ευρώ το στρέμμα.

Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά να καταλήγει σ’ αυτή τη σολομώντεια λύση, προκειμένου να καλύψει το μεγαλύτερο φάσμα των παραγωγών που ζημιώθηκαν, χωρίς την ίδια στιγμή να τεθεί θέμα συμβατότητας με τους κοινοτικούς κανόνες. Η αίσθηση που υπάρχει πάντως είναι ότι εκτός από τις πολύ πρώιμες ποικιλίες που είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα με τις ειδικές ενισχύσεις, θα περιληφθούν και κάποιες μεσοοπρώιμες ποικιλίες, έτσι, ώστε, όλοι σχεδόν οι παραγωγοί να πάρουν μια γεύση της ενίσχυσης, έστω και για ένα μέρος των στρεμμάτων που διαχειρίζονται. Επίσης η ενίσχυση θα απευθύνεται σε όλους τους παραγωγούς ανεξάρτητα αν συμμετέχουν ή όχι σε συλλογικά σχήματα.

Σημειωτέον ότι τις τελευταίες μέρες ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ενταχθούν στην ενίσχυση όλα τα στρέμματα και όλες οι ποικιλίες, επιλογή η οποία θα περιόριζε βέβαια την ενίσχυση στα 75 ευρώ το στρέμμα.

Τον Μάρτιο τα de minimis για ελιές Λέσβου

Μέχρι τις 15 Μαρτίου, θα καταβληθούν τα χρήµατα στους ελαιοπαραγωγούς για την ακαρπία των ετών 2020-2021, µε το συνολικό ποσό για τους δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου να ανέρχεται στα 8.190.000 ευρώ και η ενίσχυση να καθορίζεται στα 21 ευρώ ανά στρέµµα, όπως ενηµερώνει ο βουλευτής Λέσβου της Ν∆ Χαράλαµπος Αθανασίου. Να σηµειωθεί ότι η εκταµίευση του εν λόγω ποσού έχει υπογραφεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ο κ. Αθανασίου µε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι µετά από σύσκεψη που είχε µε τους αρµόδιους φορείς αποφασίστηκε «να απλουστεύσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη διαδικασία καταβολής στους ελαιοπαραγωγούς της ενίσχυσης των 21 ευρώ ανά στρέµµα ελαιοδέντρων. ∆ηλαδή, δεν θα απαιτηθεί η υποβολή υπευθύνων δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα. Έτσι, µέχρι τις 15 Μαρτίου, θα καταβληθούν τα χρήµατα στους δικαιούχους».

πηγη:agronews

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα