Image article

Πληρώνονται μέχρι το τέλος μήνα Νέοι, δημοσιονομική και αποθεματικό, πριν από το τσεκ εκκαθάριση 2021

19/09/2022

Το βάρος στη διευθέτηση όσων χρειάζονται προκειµένου να καταστεί εφικτό η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2022 να µπει ακόµα και πριν την Agrotica στις 20-23 Οκτωβρίου ρίχνει όλο το δυναµικό του Οργανισµού Πληρωµών.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι εκκρεµότητες που πρέπει να κλείσουν άµεσα και εύκολα είναι τρεις. Πρώτον, να ολοκληρωθεί η πληρωµή της πρώτης δόσης για τους Νέους Αγρότες, µε συνολικό ποσό 61.123.000 ευρώ. Μέσα στο επόµενο δεκαήµερο, άνευ απροόπτου εκτιµάται ότι θα έχουν πληρωθεί οι δικαιούχοι στις τρεις περιφέρειες για τις οποίες υπάρχουν αποφάσεις έγκρισης πίστωσης:

  • Πελοπόννησος: 28.427.000 ευρώ σε 1.100 νέους αγρότες.
  • Ιόνια Νησιά: 4.000.500 σε 149 νέους
  • Αττική: 3.356.500 ευρώ σε 132 νέους

Αλλά και αυτοί στις δύο περιφέρειες που ακόµα περιµένουν τη σχετική έγκριση πίστωσης:

  • Βόρειο Αιγαίο ύψους 19.490.000 για 505 δικαιούχους και
  • Νότιο Αιγαίο 5.850.250 για 217 δικαιούχους.

Πριν βγει ο µήνας αναµένεται να έχει τακτοποιηθεί και η πληρωµή της επιστροφής της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας του έτους 2021 µε ένα ποσό της τάξης περίπου στα 16 µε 17 εκατ. ευρώ, αλλά και η στρεµµατική ενίσχυση από το αποθεµατικό κρίσης της ΕΕ ποσού 26,3 εκατ. ευρώ µέχρι τις 26 Σεπτεµβρίου. Σύµφωνα µε τον ευρωπαϊκό κανονισµό, η ∆ιεύθυνση Πληρωµών του ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει: α) στην έκδοση εντολής πληρωµής και β) στην αποστολή µαγνητικού αρχείου στα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα για την πίστωση των ατοµικών τραπεζικών λογαριασµών των δικαιούχων το αργότερο µέχρι τις 26 Σεπτεµβρίου 2022. Υπενθυµίζεται ότι η ενίσχυση αφορά µέλη οµάδων παραγωγών οπωροκηπευτικών που υλοποιούν περιβαλλοντικές δράσεις, καθώς και αµπελουργούς των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου αλλά και βιοκαλλιεργητές επιτραπέζιων σταφυλιών, κορινθιακής σταφίδας και σουλτανίνας που είναι ενταγµένοι στο µητρώο.

Ως 30 Σεπτεµβρίου συµβάσεις µε συµβούλους στα βιολογικά και παραστατικά για Κοµφούζιο

Στις τελευταίες διορθώσεις πριν την εκκαθάριση της περσινής χρονιάς, που θα «κουµπώνει» και µε την προκαταβολή των προγραµµάτων του 2022 που δροµολογούνται για τέλος Νοεµβρίου µε αρχές ∆εκεµβρίου καλούνται οι δικαιούχοι παραγωγοί.

Αφενός, περιθώριο µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου έχουν οι δικαιούχοι Βιολογικής Γεωργίας προκειµένου να καταθέσουν τη σύµβαση µε σύµβουλο γεωπόνο και να «τσεκάρουν» τα δικαιολογητικά τους. Ειδικότερα, σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου καλούνται οι δικαιούχοι του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020 που έχουν ενταχθεί στην 5η Πρόσκληση του Μέτρου και έχουν προχωρήσει κατ’ εφαρµογή των δεσµεύσεων που περιγράφονται στο άρθρο 8 της αρ.2916/374421 ΥΑ (ΦΕΚ 6266 Β΄/28-12-2021), προκειµένου να οριστικοποιήσουν την εγγραφή τους αναφορικά µε την κατάθεση µέσω του ΠΣ της σύµβασης µε σύµβουλο γεωπόνο και να προβούν σε έλεγχο των συνηµµένων δικαιολογητικών προκειµένου να είναι σύννοµοι µε την υπ’ αριθ. πρωτ. 1705/222383/29.07.2022 εγκύκλιο.

Την ίδια προθεσµία µέχρι τέλος του µήνα για την υποβολή παραστατικών ειδικών διατάξεων του έτους 2022 έχουν και οι δικαιούχοι της δεύτερης και τρίτης πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 «Εφαρµογή της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των µικρολεπιδοπτέρων» (Κοµφούζιο), στην εφαρµογή https://p2.dikaiomata.gr/M1018/#/.

Περί τα 10 εκατ. ευρώ για χαλάζι σε Καβάλα, Κιλκίς, Σέρρες

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να πάρουν σειρά για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί από το Παγγαίο Καβάλας, το Κιλκίς και τις Σέρρες, οι οποίοι είδαν τις παραγωγές τους να υφίστανται εκτεταμένες καταστροφές από τη σφοδρή χαλαζόπτωση του περασμένου Ιουλίου.

«Τις επόμενες μέρες, το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις αρμοδίως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης στη ΔΕΘ για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην άμεση κρατική αρωγή, στις περιπτώσεις εκδήλωσης φυσικών καταστροφών.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ασφαλιστικού οργανισμού, σε αυτή τη φάση, οι προκαταβολές που θα δοθούν στους αγρότες, θα αφορούν τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση στα επιτραπέζια σταφύλια και το βαμβάκι, ενώ για τα ελαιόδεντρα η διαδικασία θα πάει λίγο πιο πίσω.

Όσον αφορά το συνολικό κονδύλι που αναμένεται να μοιραστεί, ο κ. Λυκουρέντζος απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις προσεχώς από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Πληροφορίες της Agrenda, πάντως, αναφέρουν πως απόφαση του ΥπΑΑΤ είναι οι προκαταβολές να είναι εμπροσθοβαρείς, κινούμενες σε ένα ποσοστό της τάξεως του 60%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι -με τις κατάλληλες μαθηματικές αναγωγές- θα πρέπει να αναμένεται από τους παραγωγούς ένα συνολικό ποσό κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:agronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα