Image article

Σε ισχύ η μερική εξαίρεση από τους κανόνες για αγρανάπαυση έως 31/12/2024

16/02/2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επίσημα Κανονισμό με τον οποίο χορηγείται μερική εξαίρεση στους ευρωπαίους γεωργούς από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επίσημα Κανονισμό με τον οποίο χορηγείται μερική εξαίρεση στους ευρωπαίους γεωργούς από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση.

Αυτό αποτελεί συνέχεια της πρότασης της Επιτροπής, που υποβλήθηκε στις 31 Ιανουαρίου και των συζητήσεων με τα κράτη μέλη σε συνεδριάσεις επιτροπών.

Ο Κανονισμός τέθηκε σε ισχύ από  Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου) και θα εφαρμοστεί αναδρομικά, από την 1 Ιανουαρίου για ένα έτος, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η μερική εξαίρεση ανταποκρίνεται σε διάφορα αιτήματα για μεγαλύτερη ευελιξία, όπως ζητήθηκε από τα κράτη μέλη για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί της ΕΕ, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντί της διατήρησης της γης υπό αγρανάπαυση ή της διατήρησης μη παραγωγικών χαρακτηριστικών στο 4% της αρόσιμης γης τους, οι γεωργοί της ΕΕ που καλλιεργούν καλλιέργειες δέσμευσης αζώτου (όπως φακές, μπιζέλια ή φάβες) ή εμβόλιμες καλλιέργειες χωρίς φυτοπροστατευτικά προϊόντα, στο 4% της αρόσιμης γης τους, θα θεωρούνται ότι πληρούν την αποκαλούμενη απαίτηση της Καλής Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάστασης – ΚΓΠΚ 8 (ελάχιστο ποσοστό γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις). Ωστόσο, οι γεωργοί που το αποφασίζουν μπορούν να συνεχίσουν να πληρούν την απαίτηση με γη υπό αγρανάπαυση ή μη παραγωγικά χαρακτηριστικά.

Η τελική πράξη που εκδόθηκε επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη να τροποποιήσουν τα οικολογικά τους προγράμματα που στηρίζουν μη παραγωγικές περιοχές, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η εναλλακτική βάση αναφοράς στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας ΚΓΠΚ 8. Μια απλή κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι αρκετή για την άμεση επικαιροποίηση των σχετικών οικολογικών προγραμμάτων.

Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να εφαρμόσουν την παρέκκλιση σε εθνικό επίπεδο πρέπει να ενημερώσουν την Επιτροπή, εντός 15 ημερών, από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, ώστε οι γεωργοί να μπορούν να ενημερωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Θυμίζουμε ότι οι εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από 10 εκτάρια (100 στρέμματα) αρόσιμης γης ήδη έχουν εξαιρεθεί από την υποχρέωση αυτή.

Πηγή:Agrotypos.gr

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα