Image article

Ανοίγει τον φάκελο με επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης ο νέος υπουργός

17/02/2022

Ένα από τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, είναι οι επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το επόμενο διάσημα θα υπάρξουν κρίσιμες συναντήσεις για το συγεκριμένο θέμα που αφορά πανελλαδικά περίπου 3.500 αγρότες. Από αυτούς οι 1.500 είναι νέοι αγρότες, που ουσιαστικά τιμωρήθηκαν γιατί νέος αγρότης χωρίς μηχανήματα δεν γίνεται.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η αγρότισσα, Μαρία Μπότη, μια εκ των εκπροσώπων των επιλαχόντων, «ζητάμε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί στο πρόγραμμα γύρω στα 130 εκατ. ευρώ. Πολύ λιγότερα από τα 600 εκατ. ευρώ ή τα 400 εκατ. ευρώ (300 συν 100) της υπερδέσμευσης που μας έλεγαν.

Είναι η πρώτη κυβέρνηση που απορρίπτει επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης. Παράλληλα ανακοινώνει νέα πρόσκληση για το 2022. Οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες έχουν ουσιαστικά καταστραφεί. Να θυμίσουμε ότι αν κάποιος προχώρησε σε επένδυση και είναι επιλαχών τότε δεν θα μπορεί να ενταχθεί σε μια μελλοντική πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βάιος Κυριτσάκας, από το νομό Λάρισας, που είναι επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των επιλαχόντων του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, της προκήρυξης του 2018, «αναμένεται να υπάρξει μια συνάντηση για το θέμα με το νέο υπουργό που θεωρώ ότι θα είναι πολύ κρίσιμη. Πολλοί επιλαχόντες έχουν προχωρήσει σε επένδυση και ουσιαστικά έχουν εγκλωβιστεί γιατί δεν μπορούν να ενταχθούν σε νέα πρόσκληση.

H προηγούμενη προκήρυξη είχε να βγει από το 2011 για αυτό υπήρχαν τόσοι πολλοί αγρότες που θέλησαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν πραγματικά και να μείνουν στο τόπο τους. Οι επιλαχόντες αποτελούνται από διάφορες κατηγορίες αγροτών, όπως βοοτρόφοι, γεωργοί φυτών μεγάλης καλλιέργειας αλλά και πολλοί Νέοι Αγρότες».

Πηγή: https://www.agrotypos.gr/

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα